Boulimia nervosa

‘Eten als een os door een psychische oorzaak’, dat is de betekenis van Boulimia nervosa. Bij deze psychische eetstoornis wordt het eten van grote hoeveelheden voedsel in korte tijd afgewisseld met braken of een periode streng lijnen.

Tijdens het lijnen en de eetbuien komen verschillende gevoelens naar boven, zoals schuld, schaamte en depressie. De patiënten proeven weinig van het eten en kunnen niet stoppen. Na een eetbui krijgen ze vaak te maken met schuldgevoelens en een negatief zelfbeeld, waardoor ze de kilo’s er af proberen te krijgen.

Toch kan iemand met relatief kleine eetbuien ook aan boulimia lijden. Wanneer de eetbuien en het braken/streng lijnen gedurende drie maanden lang minstens twee keer per week plaatsvindt is er sprake van boulimia nervosa.

De gevolgen van boulimia kunnen groot zijn en zelfs fataal. De eetstoornis brengt veel lichamelijke klachten met zich mee. Denk hierbij aan leverbeschadigingen, maag- en darmklachten, lage bloeddruk en hartritmestoornissen.

Vaak wordt boulimia verward met anorexia. Dit kan komen doordat zowel boulimia- als anorexiapatiënten een negatief zelfbeeld hebben. Toch hebben anorexiapatiënten extreem ondergewicht. Het gewicht van mensen met boulimia is vaak normaal.

Het is moeilijk te ontdekken als iemand in je omgeving lijdt aan boulimia. Dit komt omdat, in tegenstelling tot anorexia, patiënten in het bijzijn van anderen normaal eten. De eetbuien en het braken vindt vaak stiekem plaats.

Net als anorexiapatiënten raken mensen met boulimia vaak geïsoleerd. Ze zijn voortdurend bezig met eten en hebben weinig tijd voor vrienden, familie of hun studie.

Ondanks dat de drempel naar hulp vaak hoog is, is therapie van groot belang om weer gezond te worden.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie