Doe de test: Weet jij waarom je te veel eet?

eten als troost

Weet jij waarom je te veel eet? Vaak hangt dit samen met innerlijke gevoelens over voedsel en gewicht. Ooit heb je onbewust de keuze gemaakt om voedsel als troostmiddel te gebruiken. Waardoor je voedsel niet langer alleen gebruikt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze oefening helpt je hier antwoord op te geven. De oefening laat je terug in de tijd gaan en zoekt tot op de bodem uit waarom jij te veel eet. Het enige dat je voor deze oefening nodig hebt, is pen en papier. Beantwoord vervolgens de onderstaande vragen.

Vraag 1

Sinds wanneer gebruik je voedsel niet langer om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen? Wanneer ben je voedsel als troostmiddel gaan gebruiken? Ga terug naar die tijd en schrijf op wat je toen voelde en wat je ervaringen toen waren.

Vraag 2

Schrijf nu al je onzekerheden op die je op dit moment voelt.

Vraag 3

Leg nu je antwoorden van vraag 1 en vraag 2 bij elkaar en vergelijk deze. Het antwoord op vraag 2 is waarschijnlijk specifieker omdat dit meer recent is. Zie je overeenkomsten tussen de antwoorden op beide vragen?

Vraag 4

Neem nu elke opmerking en angst die je als antwoord op vraag 1 en vraag 2 hebt opgeschreven en ga deze al schrijvend te lijf. Als je bijvoorbeeld denkt dat je minder aantrekkelijk bent door je gewicht, schrijf dan het bewijs voor deze opmerking op. Een simpel argument als “zo voel ik me nu eenmaal” telt hier niet. Ga na of er feiten zijn die je opmerking kunnen beargumenteren. Schrijf vervolgens ook de feiten op die je steunen in je uitdaging. Bijvoorbeeld dat je je man hebt ontmoet toen je op je zwaarst was.

Daag jezelf uit en ga elke opmerking en angst aan! Schrijf voor elke opmerking en angst op hoe je je uitdaging kan ondersteunen.

Lees ook: Binge Eating Disorder

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie