Liarexia: de nieuwste eetstoornis

Na anorexia, boulimia en Binge Eating Disorder, is er een nieuwe eetstoornis gesignaleerd: liarexia. Mensen die lijden aan liarexia bestellen enorme porties eten wanneer ze samen zijn met anderen. Zijn ze eenmaal thuis, dan wordt dit extreem gecompenseerd met een streng rantsoen en fanatiek sporten.

Dun blijven terwijl je doet overkomen dat je eet als een paard, is het motto. Op die manier kom je over als iemand met een geweldig figuur, maar die tegelijkertijd een relaxte houding richting eten heeft. In werkelijkheid is dit natuurlijk verre van waar.

In feite kun je liarexia zien als de tegenhanger van het Binge Eating Disorder. Hierbij eet iemand in korte tijd grote hoeveelheden calorierijk voedsel, maar het grote verschil is dat mensen met Binge Eating Disorder dit doen zonder dat er andere mensen bij zijn. Puur omdat ze zich schamen.

Competitie

De liarexia trend is voornamelijk bekend bij vrouwelijke sterren. Deze veelal zeer dunne vrouwen benadrukken hoe gezond ze zijn, hoe groot hun maaltijden wel niet zijn en hoe veel ze van eten houden. Sommige sterren gaan zelfs zo ver dat ze ervoor zorgen dat ze voortdurend etend gefotografeerd worden.

Naast de angst om bekritiseerd te worden, zijn er nog andere psychologische redenen voor liarexia. Veel vrouwen die problemen hebben met hun zelfbeeld en eten lijden aan perfectionisme. Daarnaast is er vaak een enorme competitie en vergelijking tussen vrouwen gaande.

Controle

Mensen die kampen met een eetstoornis, doen dit veelal in het geheim. Vaak begint een eetstoornis met de wens om controle te willen hebben en emoties te kunnen reguleren. Eetstoornis die op latere leeftijd ontstaan, zoals liarexia, worden meestal aangewakkerd door grote veranderingen. Denk aan trouwen, een nieuwe baan, een baby of na het beëindigen van een relatie.

Lees 2 reacties

2 reacties

  • Mpho

    zegt:Ik heb er nog nooit van gehoord Wat een prtachig stuk heb je geschreven. Ik kreeg kippenvel van het stukje dat over jou ging. Ik ben juist het tegenovergestelde: ik wil graag wat kilo’s aankomen, maar het gaat heel moeizaam. Mijn omgeving vind dat ik een goed figuurtje hebt en dat weet ik ook van mezelf, maar toch Ik heb vroeger twee kilo meer aan mijn lijf gehad en wow wat voelde ik me toen goed zeg Helaas is dat door omstandigheden eraf gegaan en er niet meer aangekomen Ik vind trouwens dat de media / maatschappij een verkeerd beeld laat zien aan de jongere meiden / jongens. Maatje 36?! Tsja, de kledingpoppen in de winkel en de meiden/jongens in tijdschriften (ook door photoshoppen!). Eigenlijk zouden we daar mee moeten stoppen. Ik vermoed dat dit een hoop ellende bespaard. Goed artikel Ik kan er nog veel meer over kwijt, maar daar is dit vak te klein voor, haha! Ik hoop dat je het kunt waarderen dat ik zo’n uitgebreid antwoord heb gegeven

  • Amine

    Waarom gaat het nu weer over anorexia? Er zijn nog zoeevl andere eetstoornissen die ook aandacht verdienen, temeer omdat ze net zo schadelijk maar minder bekend zijn.

Geef een reactie