Orthorexia nervosa

Orhorexia nervosa is een eetstoornis waarbij gezond eten de boosdoener is. Iemand met orthorexia heeft een obsessie voor extreem gezond eten. Het gaat bij deze stoornis niet zozeer om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit.

Net als bij Anorexia en Boulima is een orthorexia patiënt voortdurend bezig met eten.

Orthorexia kan net als andere eetstoornissen ontstaan door een traumatische gebeurtenis. Door obsessief bezig te zijn met eten krijgt de persoon een gevoel van controle en grip op zijn of haar leven. Maar in tegenstelling tot anorexia en boulimia heeft iemand met orthorexia in eerste instantie geen gebrek aan eigen waarde.

De aandoening begint langzaam. Dit maakt het erg gevaarlijk. De meeste mensen met orthorexia zetten vaak als eerst vlees, vis en zuivel aan de kant. Uiteindelijk leven ze alleen nog op rauwe groenten en fruit.

Orthorexia kan leiden tot ernstige lichamelijke problemen als maagklachten, nier- en leverbeschadigingen en spierkrampen.

De eetstoornis komt relatief vaak voor bij vrouwen en sporters. Je denkt zeer gezond te leven, maar het tegendeel is echter waar. Door alleen rauwe groenten en fruit te eten loop je veel belangrijke voedingsstoffen mis. Dit heeft grote ingrijpende gevolgen.

Lees 1 reactie

Één reactie

  • A.1992

    Mijn oma denkt dus dat ik dit heb.
    Ik denk het zelfde.
    Moet volgende week naar de dokter toe. 🙁

Geef een reactie