Verschillende eetstoornissen

Eén van onze dagelijkse bezigheden is eten. We denken er elke dag aan. Geheel normaal. Maar wat als eten je leven gaat beheersen? Als je elke dag obsessief met eten bezig bent en voortdurend je gewicht in de gaten houdt? Dan kan er sprake zijn van een eetstoornis. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn en zelfs fataal.

Een eetstoornis is een psychische aandoening. Tot de kenmerken behoren onder andere het uitbraken van voedsel om zo de controle over het gewicht te behouden, te weinig of juist te veel eten, eetaanvallen en een verdraaid zelfbeeld.

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen. Wij bespreken de drie meest voorkomende.

Anorexia nervosa: Anorexia staat letterlijk voor: gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak. Toch is deze naam niet correct. Mensen met anorexia hebben geen gebrek aan eetlust. Ze proberen voortdurend het hongergevoel te onderdrukken, om kilo’s te kunnen verliezen.

Afvallen is een verslaving geworden en er heerst een extreem verlangen om mager te zijn. Door te weinig eten kan het lichaam van een anorexia patiënt zo verwaarloosd raken dat hij of zij in levensgevaar komt.

Boulimia nervosa: Mensen met boulimia hebben terugkerende eetbuien. Deze eetbuien gaan over in het uitbraken van voedsel uit angst om aan te komen. Naast het braken gebruiken boulimia patiënten ook vaak laxeermiddelen of gaan ze een periode vasten.

Orthorexia: Dit is een eetstoornis waarbij gezond eten de boosdoener is. Het gaat bij deze stoornis niet zozeer om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit.

Mensen eten extreem gezond. Steeds meer voedingsmiddelen zetten ze aan de kant, waardoor ze uiteindelijk alleen nog rauwe groenten en fruit eten.

In tegenstelling tot bovenstaande eetstoornissen hebben mensen met orthorexia vaak geen verdraaid zelfbeeld. Zij voelen zich juist beter dan anderen die wel allerlei ongezonde voedingsmiddelen consumeren.

Orthorexia kan leiden tot ernstige lichamelijke problemen.

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Es

    Wij bespreken de drie meest voorkomende…
    Jammer dat Binge Eating niet word besproken want volgens mij komt dat meer voor dan orthorexia.

    Verder mis ik dat ook mensen met anorexia een vreetbui kunnen hebben en overgeven of laxeerpillen kunnen gebruiken. Daarnaast kan ‘extreem’ sporten bij alle genoemde worden eetstoornissen gebruikt.

Geef een reactie