Multivaminen beter dan supplement met één vitamine?

Zijn multivitaminen bij een vitamine tekort beter dan een supplement met één vitamine?

Dit hangt er vanaf. Voor sommige mensen geldt een advies voor een supplement met maar één vitamine. Dit geldt als aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon. Het advies geldt voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden (foliumzuur), vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven (vitamine D), baby’s (vitamine K), kinderen (vitamine D), ouderen (vitamine D) en rokers (vitamine C, maar stoppen is natuurlijk beter). Als deze personen verder gezond zijn en gezond en gevarieerd eten, heeft een supplement met één vitamine de voorkeur.

Daarnaast zijn er ook groepen die extra op hun eetgewoonten moeten letten vanwege een grotere kans op een vitaminetekort. Bij deze groep zal bijna nooit een tekort ontwikkelen van één bepaalde vitamine, maar altijd van meerdere vitamines. Het heeft de voorkeur om de eetgewoontes aan te passen, maar als dit niet lukt, dan kan gekozen worden voor multivitamine. Groepen die op hun eetgewoonten moeten letten zijn zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, (top)sporters, lijners, ouderen, tieners, vegetariërs, zieken en medicijngebruikers.

Of een multivitamine dus beter is dan een supplement met één vitamine hangt niet alleen af van de persoonlijke behoefte en situatie, maar ook van de kwaliteit van de multivitaminen. De kwaliteit wordt mede bepaald door de hoeveelheid, diversiteit en opneembaarheid van de verschillende voedingsstoffen.

Tevens wordt de kwaliteit van voedingssupplementen bepaald door de volgende kenmerken:

– Het product dient te zijn samengesteld op basis van serieus wetenschappelijk onderzoek naar de functies en werking van voedingsstoffen in het lichaam. Dit betekent vaak dat de samenstelling verder gaat dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

– Het product bevat, waar mogelijk, natuurlijke grondstoffen. De kwaliteit van vitamine E wordt bijvoorbeeld voornamelijk bepaald door de vraag of het 100% natuurlijke vitamine E (d-alfa tocoferol) of synthetische vitamine E (dl-alfa tocoferol) is. Natuurlijke vitamine E is in het lichaam twee tot drie maal actiever dan synthetische.

– Het product bevat mineraalverbindingen die een goede opname garanderen zoals citraten, picolinaten en aminozuurchelaten. De naam Albion die je op etiketten aan kunt treffen geeft de zekerheid dat het chelaat gemaakt is volgens een gepatenteerd proces dat een goede opname garandeert.

– Het is vanzelfsprekend dat het product geen onnodige toevoegingen bevat, zoals suiker, zout, gist of zetmeel. Ook synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen horen niet thuis in het voedingssupplement.

Doe hier de een gratis test en kijk aan welke vitamines jouw lichaam de meeste behoefte heeft.

Lees 1 reactie

Één reactie

  • Jennie

    Duidelijk verhaal, daar kan ik wat mee. Overigens, kijk ik ook wel eens op www.kiesvoorietsextra.nl, daar is ook een mooi overzicht te vinden van allerlei stoffen uit voedingssupplementen.

Geef een reactie