Avondeten voor slapengaan geen goed idee

Slecht slapen tijdens zwangerschap verstoort immuunsysteem

Er is een reden waarom vaak het advies gegeven wordt om geen grote maaltijd meer te eten zodra het buiten begint te schemeren. Een onderzoek van de Dokuz Eylül universiteit geeft je een extra reden.

Het voornaamste argument is dat eten dat laat op de dag wordt gegeten, niet optimaal verwerkt zal worden door het lichaam. Hierdoor zal een groter deel omgezet worden in glucose en vet. Als je op een dieet bent, is het noodzaak om te stoppen met eten nadat de wijzer op de klok 8 uur slaat.

Grote maaltijd voor het slapengaan verhoogt bloeddruk

Onderzoekers van de Turkse universiteit hebben onderzoek gedaan naar de correlatie tussen hoge bloeddruk en eetgewoonten. In totaal deden 721 mensen mee met het onderzoek. Hun eetgewoonten vanaf het ontbijt tot aan de laatste snack of maaltijd van de dag werd bijgehouden.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die laat op de avond nog beginnen met hun avondeten over het algemeen last hebben van een hoge bloeddruk welke tijdens de nacht niet volledig terug zal keren naar het normale niveau.

24 procent van de deelnemers die onder de groep ‘late eters’ vallen, hadden last van een verhoogde bloeddruk in de nacht tegenover slechts 14 procent van de deelnemers die eerder aan hun avondmaaltijd beginnen.

Een hoge bloeddruk tijdens de nachtrust verhoogt het risico op een hartinfarct en andere hartziekten. Om risico’s te vermijden wil je een hoge bloeddruk voor het slapen gaan voorkomen.

Overslaan van ontbijt verhoogt ook kans op hartziekten

Volgens de onderzoekers is er tevens een correlatie tussen het overslaan van het ontbijt en een verhoogde kans op hartziekten. Een groot deel van de mensen die laat in de avond nog een maaltijd nuttigden, sloegen ook het ontbijt over.

Het lichaam heeft baat bij het eten op specifieke tijdstippen. Ook is het van belang om altijd rond dezelfde tijden te eten zodat het lichaam aan dit schema kan wennen en eten beter kan verwerken. Het eten van een bescheiden avondmaal in het begin van de avond is volgens het team van wetenschappers de beste optie.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie