Biologisch of ecologisch: wat zijn de verschillen?

1
2525
Calorieën teller
Calorieën teller

Als je in de schappen van de supermarkt op zoek gaat naar de verantwoorde producten, dan kom je verschillende termen tegen op de verpakkingen. Twee van de meest voorkomende en tevens verwarrende termen zijn biologisch en ecologisch. Beide zijn beter voor het milieu dan producten zonder het label, maar wat houden deze termen nu precies in?

Wij geven je een antwoord op deze prangende vraag, zodat je de volgende keer in de supermarkt makkelijker een keuze kunt maken!

Biologisch voedsel

Biologisch voedsel verwijst naar de manier waarop het voedsel is verbouwd. Om een product het predicaat “biologisch” te mogen geven, moet het aan een aantal strenge regels voldoen. In het geval van plantaardig biologisch voedsel mag je bijvoorbeeld geen gebruik maken van pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Oogstmachines zijn wel toegestaan.

Er is ook biologisch vlees in de schappen te vinden. Vlees kan pas biologisch genoemd wanneer vee op een natuurlijke manier wordt gehouden. Dat betekent niet het afhakken van de staart of snavel vanwege ruimtegebrek of het volpompen van de dieren met medicijnen en groeihormonen.

Buiten Nederland wordt vaak ook de term “organic” gebruikt. Dit is het Engelse woord voor organisch en deze term is inwisselbaar met biologisch.

Ecologisch voedsel

Ecologische producten zijn niet alleen op een natuurlijke wijze verbouwd of verkregen. Producenten van ecologische producten doen er een schepje bovenop. Ecologische producten zijn zowel beter voor onze gezondheid als voor het milieu. Door veel aandacht te besteden aan de impact op de omgeving en het ecosysteem is ecologische landbouw duurzamer dan andere vormen van landbouw.

Ecologische producten voldoen dus aan dezelfde eisen als biologische producten, maar andersom hoeft dit niet het geval te zijn.

Hoe herken je biologische en ecologische producten?

Voor verantwoord voedsel is het belangrijk dat de juiste keuzes maakt. Om dit te kunnen doen, moet je wel over alle feiten beschikken. Verpakkingen in de supermarkt vertellen niet altijd de waarheid. Hoe herken je dus biologische en ecologische producten?

De beste manier om gezond en verantwoord voedsel te herkennen tussen alle andere producten is het zoeken naar keurmerken. Om een keurmerk te mogen gebruiken, moet het product aan alle eisen voldoen. Keurmerken waar je op het etiket kunt zoeken zijn onder andere het EKO-keurmerk, het Demeter keurmerk, het Europees Biologisch keurmerk en het Erkend Streekproduct kenmer.

1 REACTIE

  1. Biologisch is veel meer dan alleen de landbouwmethode. Ook aan verwerking zijn strenge eisen, er mogen geen chemische toevoegingen gebruikt worden. De hele keten, vanaf het zaadgoed tot dat het verpakt wordt, wordt gecontroleerd door een onafhankelijke keuringsinstantie. In Nederland is dat Skal Biocontrole.