Bloedarmoede door gebrek ijzer in voeding

2
1560

Vermoeidheid, lusteloosheid, duizeligheid. Het zijn allemaal verschijnselen die door bloedarmoede (anemie) zouden kunnen komen. In 90% van de gevallen is de oorzaak van bloedarmoede een ijzertekort.

Vermoeidheid, lusteloosheid, duizeligheid. Het zijn allemaal verschijnselen die door bloedarmoede (anemie) zouden kunnen komen. In 90% van de gevallen is de oorzaak van bloedarmoede een ijzertekort. Ons lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te kunnen aanmaken. Hemoglobine is het rode, zuurstof- en koolstofdioxidetransporterende eiwit in bloed, dat zich bevindt in de rode bloedcellen. Bloedarmoede is dus niet een tekort aan bloed in ons lichaam.

De dagelijkse behoefte aan ijzer voor volwassen mannen bedraagt 9 milligram. Bij vrouwen ligt dit op 15 milligram omdat zij bloed verliezen bij de menstruatie. Tijdens de laatst drie maanden van de zwangerschap is de ijzerbehoefte extra groot door de aanmaak van bloed voor de baby.

Het ligt voor de hand om bloedarmoede tegen te gaan door ijzerrijke voeding. Het is echter belangrijk om bij bloedarmoede altijd de huisarts te raadplegen. Als bloedarmoede wordt veroorzaakt door langdurige bloedingen (aambeien of maagbloedingen) dan dient er natuurlijk een behandeling door de arts plaats te vinden.

Voorbeelden van ijzerrijke voeding zijn:

  • Appelstroop (15,3 mgr per 100 gr)
  • Leverworst (4,2 mgr per 100 gr)
  • Rundersukadelappen (3,3 mgr per 100 gr)
  • Gemengde noten (2,9 mgr per 100 gr)
  • Rundergehakt (2,7 mgr per 100 gr)
  • Volkorenbrood (2,5 mgr per 100 gr)

Indien je last hebt van bloedarmoede is het verstandig veel vitamine C binnen te krijgen. Dit bevordert de opname van ijzer uit de voeding. Vitamine C zit o.a. in vers fruit, groente en aardappelen. In sommige gevallen (komt nog wel eens bij ouderen voor) kan bloedarmoede ontstaan door een tekort aan vitamine B12.

2 REACTIES