Met de groeiende populariteit van rijst, pasta en couscous is de aardappel minder populair geworden. Ook mijden veel mensen die gewicht proberen te verliezen de aardappel omdat deze een dikmaker zou zijn. Maar wat is hiervan waar?
Aardappels groeien onder de grond. De groene delen die boven de grond groeien zijn giftig. Het is in Nederland de basis van menig maaltijd. Je kan ze bakken, frituren, koken, roosteren of verwerken in een ovengerecht. De variaties zijn eindeloos. Aardappels moeten op een donkere en droge plek bewaard worden. Ze zijn twee tot drie weken goed te bewaren. Hierna kan de kwaliteit achteruit gaan.
Aardappelen maken deel uit van de Schijf van Vijf. Hier staan ze in hetzelfde vak als pasta, rijst en brood. Door het buitenland wordt de aardappel echter als een groente gezien. Aardappels zijn namelijk rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine B6, C, kalium, magnesium, zink, chroom en ijzer.
Bij een deel van de diëten en afslankmethoden is de aardappel een verboden voedingsmiddel. Aardappelen bevatten veel zetmeel en dus koolhydraten. Koolhydraatarme diëten doen daarom vaak de aardappel in de ban. Toch zijn koolhydraten niet per se slecht. Ze geven je energie en door de vezels in de aardappels heb je lang een verzadigd gevoel. Zeker gekookte aardappels zijn daarom niet ongezond. Door aardappels in olie te bakken of aardappelproducten met toevoegingen te eten, kunnen aardappels wel ongezonder worden.
>> Aardappels moeten op een donkere en droge plek bewaard worden. Ze zijn twee tot drie weken goed te bewaren.