Gewoon brood of speltbrood?

0
1443

Koolhydraten zijn in veel diëten een taboe. En in ‘normaal’ brood zitten veel koolhydraten. Maar omdat het niet altijd even slim is om helemaal geen brood meer te eten, wordt speltbrood veel als alternatief gebruikt voor tarwebrood. Van spelt wordt al eeuwenlang brood gebakken en het is daarmee ouder dan tarwe als basis voor brood. Maar is speltbrood écht een goed alternatief en is het gezonder dan tarwebrood?

Speltbrood

Spelt zit boordevol vitamines, is een superfood, geneest verschillende ziektes en heeft veel minder calorieën dan tarwe. Tenminste, dat is wat veel mensen ons willen doen geloven. Maar helaas is hier maar weinig van waar. Toch heeft spelt wel een aantal voordelen boven tarwe. Het grootste voordeel is de ‘remmende voorsprong’ van tarwe. Tarwe is al jaren het populairste graangewas. Landbouwers hebben dan ook veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van tarwe. Hierbij werd vooral gekeken naar de opbrengst. Welke tarwesoort groeit het snelst en geeft de grootste en meeste korrels.

 

Voedingsstoffen

Deze ontwikkeling heeft als gevolg dat deze tarwesoorten minder voedingsstoffen bevatten dan de oudere tarwesoorten. De moderne tarwe bevat aanzienlijk minder eiwitten, maar bevat nog altijd wel dezelfde hoeveelheid calorieën. Je krijgt dus voor dezelfde hoeveelheid calorieën minder voedingsstoffen binnen. Om deze reden is het beter om speltbrood te eten dan tarwebrood. Een tweede voordeel is dat speltbrood nog niet erg populair is en de grotere voedselverkopers deze niet in hun assortiment hebben opgenomen. Spelt wordt uitsluitend door ambachtelijke bakkers gebakken en zij doen geen toevoegingen door hun brooddeeg. En dat is goed voor onze gezondheid! Daarnaast is ambachtelijk gebakken brood natuurlijk ook erg lekker en is dit een bijkomend pluspunt van speltbrood.

 

Speltbrood is dus geen wonderproduct. Maar de productie van het populaire en veel gegeten tarwebrood heeft ervoor gezorgd dat het brood minder voedingsstoffen bevat. En dat geeft een belangrijk gezondheidsvoordeel aan speltbrood.