Kauw jezelf gezond!

0
1174

Wist je dat kauwen goed is voor je gezondheid? Door de populariteit van smoothies en gezonde sappen gaan we steeds minder kauwen. En dat terwijl kauwen juist heel gezond is. Kauwen doen we om ons voedsel fijn te malen. Het is een beweging van onze onderkaak ten opzichte van onze bovenkaak. Er zijn vier kauwspieren bij deze beweging betrokken.

Spijsvertering

Je kauwt het voedsel fijn in je mond. Hierbij meng je het met je speeksel. Hierdoor is het toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen en de darmbacteriën. Ook vindt er een analyse van het voedsel plaats tijdens het kauwen. De structuur en smaak worden doorgestuurd naar je hersenen, die vervolgens het spijsverteringsstelsel voorbereid op de komst van het voedsel. Kauwen is de start van je spijsvertering. Door de toevoeging van het speeksel wordt het voedsel gladder en kan je het makkelijker doorslikken. Als je minder goed kauwt, mengt het voedsel zich minder goed met het speeksel. Hierdoor worden sommige voedingsstoffen niet goed afgebroken en kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel.

Verzadigingsgevoel

Goed kauwen is ook belangrijk voor je verzadigingsgevoel. Je hersenen hebben namelijk 15 tot 20 minuten nodig om het verzadigingshormoon aan te maken. Door langzamer te eten hebben je hersenen hier voldoende tijd voor en eet je niet te veel. Daarnaast zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat kauwen goed is voor je geheugen. Het verbetert je geheugen doordat de doorbloeding van bepaalde hersengebieden toeneemt. Ook houd je door te kauwen sterke kaakspieren en heb je een sterker gebit.

Neem de tijd en kauw aandachtig

Kauwen doe je vaak onbewust. Omdat kauwen vele gezondheidsvoordelen kent, is het belangrijk om je meer bewust te worden van het kauwen. Neem de tijd en kauw aandachtig. Maak eerst je mond leeg voordat je aan de volgende hap begint. Neem niet te grotere happen en kauw ook op vloeibaar voedsel. Neem pas een slok drinken als je het voedsel hebt we gekauwd. Met deze tips kauw je jezelf gezond!