Verzadigde en onverzadigde vetten in voeding

10
2907

Er is een groot verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Simpelweg kan gesteld worden dat onverzadigde vetten in de basis gezond zijn omdat ze hart- en vaatziekten kunnen voorkomen en onmisbaar zijn bij de opbouw van cellen in het lichaam.

In voeding zitten verschillende vetten. Grofweg zijn vetten te verdelen in drie soorten: verzadigde, onverzadigde en transvetten. Er is een onderscheid te maken over hoe gezond deze verschillende vetten zijn. Maar hoe gezond zijn deze vetten nu eigenlijk?

Onverzadigd vet

Onverzadigde vetten komen veel voor in plantaardige producten. Ze bevatten een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Ze spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van
onder andere hart- en vaatziekten. Ook zijn ze van belang bij het opbouwen van
cellen in ons lichaam.

Sommige onverzadigde vetten kan het lichaam niet zelf maken uit andere vetten, dit moet dus uit de voeding komen. Voorbeelden hiervan zijn Linolzuur en Linoleenzuur (zit in halvarine en margarine). Een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen met onverzadigd vet zijn:

 • Plantaardige oliĆ«n en producten gemaakt van plantaardige olie, zoals zonnebloemolie,
  kuipjes margarine, halvarine, vloeibare bak en braadproducten, vloeibaar
  frituurvet en mayonaise
 • Vette vis zoals zalm haring en makreel
 • noten en pinda’s, zoals amandelen, cashewnoten, pinda’s

Verzadigd vet

Verzadigde komen veel voor in dierlijke producten. De meningen over hoe goed of slecht verzadigde vetten zijn, zijn behoorlijk verdeeld. Onderzoekers komen tot verschillende
conclusies.

Sommige deskundigen zijn ervan overtuigd dat verzadigde vetten per definitie slecht zijn. Het Voedingscentrum zegt dat onverzadigde vetten in de basis ongezond zijn, omdat ze het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziekten. Maar een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in The American journal of Clinical Nutrition geeft echter aan dat er geen bewijs is dat verzadigd vet te maken heeft met hart- en vaatziekten.

Een Japanse studie onder 58453 mannen en vrouwen van ruim 14 jaar toont aan dat het risico op een hartaanval voor mensen die veel verzadigd vet eten net zo hoog is als mensen met de laagste inname verzadigde vetten.

Transvet

Transvet is een onverzadigd vet dat nog ongezonder is dan verzadigd vet. Transvet ontstaat als er plantaardig vet wordt gehard. Ook komt transvet voor in frituurvet en bij het bereiden van koekjes. Transvet is slecht voor je, omdat het je cholesterolgehalte snel verhoogt. Het helemaal voorkomen van transvetten is niet mogelijk, het komt van nature al voor in zuivelproducten en vlees.

Voorbeelden van producten met transvet zijn:

 • Koekjes en gebak
 • Zoutjes
 • Croissantjes

Conclusie

Kortom, de meningen van deskundigen over verzadigde vetten verschillen behoorlijk. Ons advies is dan ook om bij het kopen van voedingsmiddelen goed naar het etiket te kijken. Hierop staat het percentage verzadigd vet en onverzadigd vet aangegeven. Elk lichaam heeft vetten nodig voor energie. Maar een te veel aan vet of het nu gaat om verzadigd of onverzadigd vet is ongezond. Matig daarom je vetconsumptie altijd.

Reactie van de redactie

We hebben veel reacties gekregen op het artikel over verzadigde en onverzadigde vetten. De informatie die wij verstrekten zou niet kloppen. Hiermee zijn wij aan de slag gegaan en hier is een nieuw artikel uit voort gekomen. Wij hebben onder andere telefonisch contact gehad met het Voedingscentrum en hun visie verwerkt in het artikel. Door het gebruik van meerdere bronnen en onderzoeken hopen wij nu een zo volledig mogelijk artikel te hebben neergezet. Meer feedback is natuurlijk altijd welkom.

10 REACTIES

 1. Haring bevat in verhouding veel zout ( 1 Haring bevat ca. 850 mg Na+ ionen) Er is een link tussen mensen met te veel “slechte” cholesterol en mensen met een te hoge bloeddruk. Hier wordt de suggestie gewekt dat haring eten een gunstige uitwerking heeft op de gezondheid als het gaat om cholesterol verlaging. Hoezo? Hoge bloeddruk niet meer van belang?

 2. “Matig daarom je verconsumptie altijd” Of je koolhydratenniveau. Verzadigd vet met teveel koolhydraten zorgt is pas ongezond. En wat je helemaal moet weren is TRANSVET. Transvet wordt van plantaardige olie gemaakt. Deze wordt onder hoge druk gezet zodat alle vitamine en mineralen eruit worden gehaald. Daarna komt er een nikkel alminium katalysator in. Men vermoed steeds meer dat Transvet voor een heel hoop ellende zorgt. Verder bak in olijfolie (niet in de duurdere virgin),roomboter,kokosolie. Deze zorgen niet dat het gaat oxideren,terwijl bij olie dit wel het geval is.

 3. Ongelooflijk dat men hier kokosolie als een ongezond verzadigd vet benoemd. Kokosvet is een van de meest gezonde vetten die er bestaat o.a. door het hoge gehalte aan laurine zuurdat anti virale en anti bacteriele eigenschappen bezit. Prima om in te bakken.Kan vrij hoge temperaturen aan zonder gifstoffen te vormen. Dit in tegenstelling met de zg gezonde olieen.Verzadigd vet is niets mis mee. Door wie wordt deze site gesponserd? of heeft men zich niet verdiept in deze materie?

 4. Wat een afknapper zeg. Denk je verstandige adviezen te krijgen, wordt je aangeraden om geraffineerde olien te eten vol transvetzuren, vervuilde vis vol met chemicalien en medicijnresten die we dumpen in de oceanen en de goede vetten te laten staan. Het is triest dat Nederland nog steeds de verkeerde informatie krijgt over gezonde voeding.
  Moedermelk zit vol met verzadigd vet. Slecht voor je baby? Of misschien toch essentieel bevonden door moeder natuur?

 5. Ezeltje en Arthur leggen de vinger op de zere plek. Het is nogal kort door de bocht om verzadigde vetten ‘ongezond’ te noemen en onverzadigde vetten ‘gezond’. Het ligt allemaal iets complexer dan hier wordt geschetst!
  Begin eens met het lezen van een goed boek over voeding, zoals Deep Nutrition.
  Aan de schrijver van dit artikel: doe je huiswerk eens beter en neem niet klakkeloos alle informatie over van 10 jaar geleden!

 6. “Wij hebben onder andere telefonisch contact gehad met het Voedingscentrum en hun visie verwerkt in het artikel.”

  Dat maakt dit hele artikel meteen rijp voor de prullenbak! Het Voedingscentrum wordt volledig gefinancieerd door de voedselindustrie die hun “gezonde” olie willen slijten door middel van leugens.

  Het meest gezonde vet om in te bakken, braden en frituren is Kokosvet, je kunt er ook nog je brood mee smeren, google maar eens op Kokosvet + gezond.

 7. Vetten heb je nodig, maar wel de goede vetten,

  voor maag,darmen en lever, opname van vitaminen en mineralen, verbranding, Goede cholesterol omlaag stofwisseling,tekort aan vetoplosbare vitaminen A,D, E, K en mineralen, Hormoon en suikerhuishouding uit balans,etc..

  “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”

  goede vetten zijn; extra virgine kokosolie (niet de geurloze) olijfolie, (gras)roomboter,ongeroosterde noten en zaden, avocado.

  -Kokosolieplein.nl
  -Waarom kokosolie?”

  -Margarine versus boter”

  -Becelmythe”

  Geen vetvrije produkten, zitten weer vaak zoetstoffen en smaakversterkers, Fructose, glucosestroop,suikers, word je weer dik van!
  zit ook vaak in kant -en klaarprodukten.

  info;
  onderwerpen ;Transvetten, Aspartaam / Zoetstoffen, Smaakversterkers, cholesterol, Fructose.

  te lezen in;
  -Wij worden wakker.nl
  -Want to know.nl
  -dr Weston A.Price

  -dr Gert Schuitemaker;
  “Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten”
  “Het gouden boekje voor de gezondheid
  -“Fit met voeding kookboek”