is vergetarisme of vegetarier zijn ongezond?

4
1658

Veel mensen denken dat het opgeven van vlees tot een tekort aan eiwitten leidt, aangezien planten niet zo eiwitrijk zijn als vlees. Het feit dat bepaalde combinaties van groenten voldoende in eiwitten kunnen voorzien is bij velen onbekend. Het risico zit ‘m meer in een mogelijk te kort aan vitamine B12 en Vitamine D.

Veel mensen denken dat het opgeven van vlees tot een tekort aan eiwitten leidt, aangezien planten niet zo eiwitrijk zijn als vlees. Het feit dat bepaalde combinaties van groenten voldoende in eiwitten kunnen voorzien is bij velen onbekend. Het risico zit ‘m meer in een mogelijk te kort aan vitamine B12 en Vitamine D.

Vitamine B12 is de belangrijkste vitamine die in groente ontbreekt. Zonder eieren en zuivelproducten kunnen stricte vegetariers een tekort ontwikkelen. Op het moment dat je beslist om vegetarier te worden is het dan ook verstandig om B12 suplementen te nemen. Een gebrek aan deze vitamine kan namelijk tot pernicieuze anemie en degeneratie van de ruggenmerg en de zenuwen leiden. Vooral veganisten die veel bladgroenten eten lopen een risico omdat bladgroenten de symptomen van een tekort aan vitamine B12 kunnen maskeren. Dit kan leiden tot een onherstelbare zenuwbeschadiging. Vitamine D is eveneens een vitamine die weinig in planten voorkomt. Vandaar dat het ook belangrijk is om melk te drinken naast je vegetarische voedsel.

Mineraal deficiencies, vooral aan zink, zijn een van de minder bekende risico’s van vegetarisme. Tekorten kunnen zich manifesteren in verlies van smaakzin, nervositeit, zwakte, anemie, tandbederf, een geringe libido en onregelmatige menstruatie. Het gevaar onstaat doordat veel veganisten zinkrijk vlees vervangen door een tegenomen consumptie van rauwe haver, pinda’s, gierst en peulvruchten die rijk zijn aan fytaten. Fytaten binden zink, calcium en magnesium en andere mineralen en ze zo uit het lichaam uit. Een manier om dit aan te pakken is door gebruik te maken van levende gist voor het zuren van brood of door het laten kiemen van granen, bonen en zaden.

Vegetarier zijn is niet ongezond. Het is echter wel verstandig om af en toe eieren en zuivelproducten te eten en de nadruk te leggen op eiwitrijke producten als biergist, spirulina, rauwe tarwekiemen, stuifmeel, sojabonen en rauwe noten. Vergeet niet voldoende vitamine B12 en D binnen te krijgen.

4 REACTIES

  1. Dit artikel is héél onwetenschappelijk.

    Vitamine D is een vitamine die vooral wordt aangemaakt door zon…
    De meeste mensen hebben vitamine D gebrek op latere leeftijd[1]. Of je nu vegetarisch bent of niet maakt niet veel uit…

    Vitamine B12 gebrek kan je makkelijk verhelpen door vegansitische melken of andere producten te eten waar Vit b12 is bij toegevoegt.

    En btw… de zogezegt ‘natuurlijke vitamine b12’ in voeding komt grotendeels door toevoeging…[2]
    Dus als je zegt dat vegetarisch daarom onnatuurlijk zou zijn, is het ‘normale’ dieet ook niet natuurlijk…

    Om wat meer wetenschappelijk correct te zijn zal ik maar iets deftig publiceren hier, want deze schrijver van het artikel is gewoon rampzalig en onwetenschappelijk…

    Is een vegetarisch dieet gezond?
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864
    blijkbaar wel volgens the american diet association.

    [1] zie walter willett et al.
    [2] http://www.vitamineb12.nl/
    [3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

  2. Wat een kortzichtige reactie, Arnie. Dus jij wilt beweren dat de mens geëvolueerd is op vlees? Vlees aten mensen nog niet zo heel lang geleden gemiddeld 2 keer in de week. Maar vreet je gerust vol hoor, denkend dat dat “natuurlijk” gedrag is, in de lijn van je evolutie. Je levert dan in ieder geval een kennelijk voor jou positieve bijdrage aan ontzettend veel dierenleed. Smakelijk!

  3. in de oertijd at de mens aardig wat vlees,dit vlees was vrij van schadelijke stoffen,door het vlees te bakken,kwam de mens er achter het een stuk makkelijker was om te kauwen ,hierdoor veranderde ook ons gebit van vorm,we hebben nu
    nog altijd die snij hoek tanden,de mens is van
    nature een alleseter,dus ook een vleeseter,onze snij hoektanden en korte darmstelsel zijn hier het bewijs van.