Wat is glutensensitiviteit, en wat kun je eraan doen?

0
4001
gluten

Gluten zijn eiwitten die in de meeste graansoorten voorkomen. We hebben ze niet nodig om gezond te leven, maar ze kunnen wel veel problemen in ons lijf veroorzaken. Dit geldt vooral bij mensen met een glutenallergie, maar ook mensen zonder coeliakie kunnen flink last hebben van gluten. Zo’n glutensensitiviteit kan nare klachten geven, zoals een onrustige buik, diarree en andere darmklachten.

Gevoeligheid voor gluten komt veel voor, waardoor het geen kwaad kan de eiwitten uit je diëet te schrappen. Maar wat houdt zo’n glutensensitiviteit precies in, en hoe zet je een lekkere glutenvrije maaltijd op tafel? We vertellen je er alles over.

Glutenallergie

Coeliakie, oftewel glutenallergie, komt bij één op de tweehonderd Nederlanders voor. Bij deze mensen reageert de dunne darm heftig op de aanwezigheid van gluten. Die raakt ontstoken, waardoor er nare klachten zoals diarree en buikpijn ontstaan. Ook kan het zijn dat de darm voedingsstoffen minder goed opneemt. Dat kan gevaarlijk zijn. Hierdoor is het belangrijk dat iemand met coeliakie een glutenvrij diëet volgt. Door gluten te vermijden verdwijnen de klachten en komt de darm weer tot rust.

Gevoelig voor gluten

Een glutenallergie is een auto-immuunziekte die wordt vastgesteld door te kijken naar de antilichamen die het lichaam aanmaakt om de gluten te bestrijden. Toch kun je ook zonder het aanmaken van die antilichamen last hebben van gluten. Dat heet een glutensensitiviteit. Een glutensensitiviteit kan darmklachten met zich meebrengen die misschien eerst worden aangezien voor een prikkelbaredarmsyndroom.

Als je af en toe last hebt van je darmen kun je er dus baat bij hebben om een periode minder gluten te eten. Eet gedurende zes weken glutenvrij en houd goed bij wat je klachten zijn. Daarna moet je weer gluten gaan eten. Komen je klachten terug? Dan heb je last van een glutensensitiviteit.

Gezond eten zonder gluten

Alle producten waar tarwesoorten in verwerkt zijn kunnen gluten bevatten. Denk aan brood, maar ook aan minder voor de hand liggende producten zoals drop, snoep en spaghetti. Gelukkig kun je veel producten tegenwoordig glutenvrij kopen. Veel gespecialiseerde winkels verkopen glutenvrije producten online. Dat is wel zo handig wanneer je lokale supermarkt niet alles in huis heeft wat je nodig hebt. Hierdoor hoef je ook wanneer je last hebt van een glutensensitiviteit- of allergie niets te missen.