Alcohol met mate zorgt voor meer sociale interacties

0
3163

‘Geniet maar drink met mate’ is al jarenlang de slogan die mensen waarschuwt dat overdaad schaadt maar om alcohol niet te schuwen. Een biertje of twee heeft zo zijn voordelen, tenzij je dezelfde avond nog de auto in moet.

Eeuwenoude wijsheid

Eén van de redenen om alcohol te drinken, is dat het je losser maakt. Voor veel mensen is dit dan ook een goed argument om tijdens het uitgaan alcohol te nuttigen. Een onderzoek uit de Universiteit van Basel bevestigt de eeuwenoude wijsheid. Uit de studie blijkt dat het drinken van alcohol zorgt voor meer empathie, seksuele remmingen wegneemt en mensen aanzet om contact te zoeken.

Deze gevolgen van het drinken van een aantal biertjes zijn natuurlijk wereldwijd bij iedereen bekend. Je zou je dan ook afvragen waarom hier onderzoek naar gedaan is. Alhoewel vrijwel iedereen het effect van alcohol op sociale interacties in de praktijk heeft meegemaakt, is er op wetenschappelijk gebied nog weinig bekend over de hoe en waarom van dit fenomeen, aldus Matthias Liechti, professor en tevens leider van het onderzoek.

Meer empathie

Er deden in totaal zestig deelnemers mee aan het onderzoek: dertig mannen en dertig vrouwen in de leeftijdscategorie van 18 tot 50 jaar. De deelnemers werden in twee groepen gesplitst waarbij één groep een half liter bier aangeboden kreeg terwijl de andere groep het met non-alcoholisch bier moest doen. Vervolgens kregen de deelnemers drie testen voorgeschoteld die te maken hadden met empathie, seksuele opwinding en gezichtsherkenning.

Deelnemers van de groep die echt bier te drinken kreeg, konden sneller vrolijke gezichten herkennen, toonden meer empathie en raakten sneller geprikkeld bij het zien van erotisch materiaal. De effecten van het drinken van alcohol waren sterker merkbaar bij vrouwen dan mannen, mogelijk door het hogere tolerantieniveau van mannen.