Online therapie, waar kan dit nuttig voor zijn?

0
3671
online therapie

Therapieën worden meestal gevolgd bij een instantie maar dit kan tegenwoordig ook heel goed online. Voor mensen die de therapie willen volgen heeft dit verschillende voordelen. Zo is de drempel lager, want ze hoeven niet naar buiten met de kans dat bekenden hun zien, waardoor ze sneller in therapie zullen gaan. Doordat ze dit gewoon vanuit huis kunnen doen op een vertrouwde plek, voelen ze zich waarschijnlijk ook sneller op hun gemak.

Daarnaast is het vaak ook mogelijk dat de online therapie volledig anoniem gevolgd wordt, wat voor sommigen erg fijn kan zijn. Ook zijn er online geen wachtlijsten waardoor je altijd snel een afspraak kunt maken, kan de therapie waar en wanneer jij wilt gevolgd worden via je telefoon, tablet of laptop en wordt de behandeling volledig vergoed.

Waarvoor therapie volgen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom jij therapie zou willen volgen, maar vaak heeft dit te maken met een verslaving. Wanneer je het over verslavingen hebt denken mensen al snel aan een alcoholverslaving, maar er zijn er natuurlijk meer. Denk bijvoorbeeld aan een drugs-, gok-, medicatie- of gameverslaving.

Door online therapie te volgen kun je dit in je eigen omgeving doen, wat voor veel mensen erg fijn is. De grootste reden om niet naar therapie te gaan is namelijk dat men bang is herkend te worden door iemand. Dit heb je niet bij een versie die je vanuit huis kunt doen, wat voor mensen met een verslaving erg fijn is.

Op weg naar verbetering

Wil je graag stoppen met drinken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je een gok- of gameverslaving waar je van af wilt komen? Dan is de eerste stap meestal een intake plannen bij een therapeut. Vaak is een intake binnen een aantal dagen al te regelen, zodat je direct kunt beginnen met het verbeteren van je leven.

Nadat je een intake hebt gehad zal je eens per week contact hebben met de behandelaar, maar tussendoor krijg je ook opdrachten en ander educatief materiaal om aan je verslaving te werken. Op deze manier werk je samen toe naar een mooie toekomst zonder verslaving, waarin jij volledig jezelf kunt zijn.

Hierbij is het uiteraard wel belangrijk dat je zelf die eerste stap zet en een afspraak maakt, maar daarnaast moet je er ook voor 100% achter staan. Is dit niet het geval, dan kan het namelijk zijn dat je een terugval krijgt, waarbij alles dus voor niets is geweest.