Hoe kom je van kalknagels af?

0
4719
kalknagels

Als je ziet dat er een gelige gloed over je nagels zit betekent dit dat je last hebt van kalknagels. Je doet er dan goed aan een afspraak te maken bij een medische pedicure, zodat zij dit voor je kan verhelpen. Je kan er ook nagellak overheen lakken, echter verhelp je het probleem dan niet. In dit artikel leggen wij je uit wat kalknagels zijn en hoe je er vanaf komt.

Wat zijn kalknagels precies?

Een kalknagel is eigenlijk een anders woord voor schimmelnagel. Klinkt een beetje vies, maar het komt erop neer dat er een levend beestje onder je nagel leeft die je niet voelt of ruikt. Je kan deze dan ook alleen maar herkennen aan een gele of bruinige vlek. Heb je het idee dat je nagel daarnaast ook nog stinkt? Dan heb je ook last van een bacterie.

Hoe ontstaan ze

Een kalknagel, of schimmelnagel, is vaak een reactie op voetschimmel. Een voetschimmel kun je krijgen door te douchen in een openbare douche, gebruik te maken van openbare sauna’s of doordat jij je voeten wast met zeep. Daardoor kan namelijk de zuurgraad verstoord worden. Voetschimmel is besmettelijk maar schimmelnagels niet. Doordat de schimmels in je schoenen de ruimte hebben om te broeien komt het eerder voor op je voeten dan op bijvoorbeeld je handen.

Zelf behandelen van kalknagels

Wil je de nagels zelf gaan behandelen, kijk hier dan wel mee uit. Een schimmelnagelpen die je bij de drogist kan kopen is eigenlijk zonde van je geld, deze werkt vrijwel nooit. Ook zijn er mensen die hun nagels gaan vijlen om de schimmel weg te krijgen, maar dat kan er juist voor zorgen dat je het hele nagelbed aantast. Wat wel de moeite waard is om te proberen, is om de nagels te behandelen met azijn. Alleen moet je hier wel heel consequent in zijn, want als je er even wat minder aandacht aan besteedt kan het maar zo zijn dat de schimmel weer terug komt.

Een professionele behandeling

Wil je er toch liever niet zelf aan beginnen, dan is het gelukkig ook gewoon mogelijk dit te laten doen door een professional. Bij een salon wordt meestal gewerkt met lasers die de nagel verhitten tot 45-50 graden. Schimmels kunnen niet tegen hitte, dus hierdoor dood je de schimmel. Vervolgens duurt het 9 tot 12 maanden voordat je teennagel helemaal is uitgegroeid. In die periode is het belangrijk dat je deze behandeling nog 2-3 keer laat doen zodat je nagel helemaal schoon is.

Kun je nog nagellak gebruiken?

Ben je een liefhebber van nagellak? Gelukkig kun je dit ook gewoon blijven gebruiken wanneer je last van kalknagels hebt. Wel doe je er verstandig aan de nagellak niet langer dan twee weken te laten zien. Gebruik je graag een roze of rode kleur? Deze kleuren kunnen in de nagel trekken, waar hij geel van wordt. Het lijkt er dan op dat je een schimmel hebt, terwijl dit niet zo is.

Lees ook: Zwemmen doet veel voor je lichaam