Hoe verhelp je voetklachten?

0
2828
blije voeten

Het is niet prettig pijn aan je voeten te hebben. Het zorgt voor ongemak en problemen met lopen. Soms is het moeilijk de precieze oorzaak van het ongemak of de pijn te achterhalen. Merk jij dat je last hebt van je voeten? Confectieschoenen bieden niet altijd de juiste pasvorm of ondersteuning, waardoor klachten kunnen verergeren en uiteindelijk chronisch kunnen worden. Maar hoe weet je welke steun je voeten nodig hebben? Een podoloog of orthopedisch schoentechnicus kan je helpen te achterhalen waar de klachten vandaan komen en welke schoenen je nodig hebt om lekker te lopen.

Een 3D-scan van je voeten brengt elk probleem in kaart

Tegenwoordig kun je ook een beter inzicht krijgen in de gezondheid van je voeten door middel van een 3D laser voetscan. Met zo’n scan wordt er een 3D voetafdruk gemaakt waarmee veel informatie wordt gewonnen. Het brengt de maat van je voeten tot op een 0.1 millimeter nauwkeurig in kaart zonder dat je hierbij fysiek contact hoeft te hebben. Met behulp van de kleine camera’s en laserprojectoren van de scanner maakt het een gedetailleerd profiel van je voet. Door je voet op verschillende manieren te belasten tijdens de scan kan goed worden gezien waar de drukpunten liggen.

De orthopedisch technicus kan vervolgens aan de hand van deze scan precies zien wat jouw voeten nodig hebben. Zo wordt er in kaart gebracht waar het probleem zich bevindt, wat de oorzaak is en hoe de klachten kunnen worden verlicht op opgelost.

Supplementen of speciale schoenen

Voetklachten uiten zich niet altijd als voetpijn, maar kunnen ook klachten opleveren in de enkel, knie en rug. Lichte klachten kunnen soms verholpen worden met orthopedische supplementen, zoals steunzolen en inlays voor in je schoenen. Dit soort supplementen corrigeren de houding van je voet of verdelen de druk, waardoor de klachten verminderen of zelfs helemaal oplossen. Ze bieden ondersteuning aan het voetgewelf en corrigeren de voetstand. Ook voor orthopedische supplementen kun je terecht bij een podoloog of orthopedisch schoentechnicus.

Soms kan een voetprobleem niet opgelost worden met alleen supplementen. Mogelijk zijn je voeten dan gebaat bij orthopedische schoenen. Dit zijn speciale schoenen die volledig op maat worden gemaakt waardoor ze perfect bij je voeten passen. Ze worden op basis van een 3D-voetscan worden gemaakt. Zorg dat je van tevoren een verwijsbrief van je (huis)arts hebt, want vaak kunnen dit soort speciale schoenen door de verzekering worden vergoed.

Verschillende ontwerpen

In de loop der jaren zijn orthopedische schoenen steeds mooier geworden. Waar er vroeger slechts een paar keuzes mogelijk waren wat ontwerp en kleur betreft, zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos. Veel orthopedisch specialisten bieden een grote keuze aan modellen, kleuren en ontwerpen. Zo hoef je wanneer je orthopedische schoenen nodig hebt niets te missen.