Wanneer is het verstandig voedingssupplementen te gebruiken?

0
5107
voedingssupplementen

De meeste mensen leven bewust en gezond. Ze zijn ervan overtuigd dat meer bewegen of sportief bezig zijn, uiteindelijk heel goed voor ze is. Met speciale aandacht voor de juiste voeding. Echter, de meeste mensen zijn ook weer geen heilige, dus mogen van zichzelf gerust eens een patatje, een extra stuk taart of een paar flesjes bier nemen. Wie net als jij actief leeft en verantwoord eet, mag best even een beetje zondigen. Alles wat je nodig hebt, haal je in principe uit je gezonde voeding.

Toch zijn er situaties waarbij je lichaam net even iets meer nodig heeft. Dan heb je veel baat bij onze voedingssupplementen. Dat kan zijn na een ziekbed of stressvolle periode maar ook voor andere situaties. Denk daarbij aan sporters met een intensief trainingsschema. Zo kiezen mensen die aan krachttraining doen voor eiwitten om meer spiermassa op te bouwen. Bovendien zorgen eiwitten voor een goed herstel van de spieren. En fanatieke wielrenners of hardlopers hebben veel baat bij wat extra creatine. Dit supplement geeft je meer uithoudingsvermogen en extra kracht tijdens het trainen. Maar het kan ook zijn dat je voedingssupplementen gebruikt tijdens een herstelperiode. Hieronder bespreken we een aantal bekende voedingssupplementen en hun werking.

Wat kan creatine voor je doen?

Na een ongeluk, tijdens een revalidatieproces of een intensief trainingsprogramma, maar ook als je bewust aan het afvallen bent, kan je lichaam andere behoeftes krijgen die je niet zo makkelijk met voeding ondervangt. Een van de populairste supplementen is creatine. Creatine is een lichaamseigen stof. Je maakt het zelf aan en je haalt het uit je voeding. Creatine is vooral te vinden in dierlijk voedsel. Je hebt creatine nodig voor je energiehuishouding, met name bij grote krachtsinspanningen. Een supplement met creatine is ook zeker aan te bevelen als je vegetarisch of veganist bent. Creatine helpt je prestaties te verbeteren tijdens explosieve krachtinspanning. Het beste effect wordt dan verkregen als je het tijdens een periode dagelijks inneemt.

Wat is de rol van magnesium?

Magnesium is een metaal, dat we in onze lichamen vooral in de vorm van magnesiumzouten aantreffen. Magnesium is betrokken bij meer dan 300 verschillende stofwisselingsprocessen. Je hebt magnesium nodig voor gezonde en sterke botten. Ook een gezond gebit heeft magnesium nodig. Magnesium werkt stressregulerend en speelt een rol bij signaaloverdracht van je zenuwen naar je spieren. Als je concentratieproblemen hebt, kan een supplement met magnesium of magnesiumrijk voedsel voor verbeteringen zorgen. Wie fanatiek sport, is gebaat bij zeer goed functionerende hart en bloedvaten. Ook hiervoor levert magnesium een belangrijke bijdrage.

Welke voedingssupplementen nog meer?

Wanneer je revalideert of traint om je spiermassa te vergroten, kunnen voedingssupplementen met een verhoogde concentratie eiwitten en aminozuren ervoor zorgen dat je je doelen sneller en verantwoord bereikt. Ook kun je terecht voor kwalitatief zeer goede vitaminepreparaten. Of wat dacht je van energierijke supplementen die je hongergevoel wegnemen en je toch voldoende energie en bouwstoffen leveren, zodat je gezond en gestaag kunt afvallen? Er zijn veel verschillende voedingssupplementen die fabrikanten in meerdere concentraties leveren. Ook kun je kiezen uit supplementen in handige tabletvorm, of in poedervorm, om te drinken als onderdeel van een gezonde shake.