Afslankers verkiezen mooi lichaam boven gezond lichaam

0
677

Afslankers verkiezen een mooi lichaam boven een gezond lichaam. Bijna vijftig procent van de afslankers valt voornamelijk af om een mooi lichaam te krijgen. Een gezonder lichaam is van ondergeschikt belang. Slechts tien procent vindt het krijgen van een gezond lichaam de belangrijkste reden om af te vallen.

Afslankers verkiezen een mooi lichaam boven een gezond lichaam. Bijna vijftig procent van de afslankers valt voornamelijk af om een mooi lichaam te krijgen. Een gezonder lichaam is van ondergeschikt belang. Slechts tien procent vindt het krijgen van een gezond lichaam de belangrijkste reden om af te vallen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 375 afslankers van afslankcommunity Valtaf.nl.

Uiterlijk
Bijna de helft van de 375 deelnemers die de enquête invulden begint met afvallen wanneer ze ontevreden zijn over hun uiterlijk. Dan moet er wat aan het hoge gewicht gedaan worden. Een derde van de deelnemers weet dat ze te zwaar werden door ongezond leven. Ze konden zich er alleen niet toe zetten daadwerkelijk iets aan hun ongezonde eetgewoontes te doen. Opvallend is dat mensen die af proberen te vallen dat vooral voor zichzelf doen. Slechts 7 procent vindt het belangrijk dat hun partner en directe omgeving hun mooi vindt.

Leeftijd ideale gewicht
De deelnemers moesten terugdenken aan de leeftijd waarop ze het meest ideale gewicht hadden. Ruim de helft was het meest tevreden over het gewicht dat ze tussen 15 en 20 jaar hadden. Voedingsdeskundige Annemarie de Graaf: “Op die leeftijd is je lichaam nog in ontwikkeling en daarom niet representatief voor de jaren daarna. Zo rationeel bekijken afslankers het misschien niet; mensen willen toch het liefst in hun spijkerbroek van toen passen. Naarmate de jaren, zwangerschappen, diëten en het jojo-effect is het voor het lichaam steeds moeilijker om zulke jeugdige gewichten te bereiken.”

Jojo-effect
Afslankers zijn vastberaden hun kilo’s kwijt te raken. Een vijfde van de deelnemers wil nog 26 kilo of meer kwijt. Een kwart wil zes à tien kilo kwijt. Vrijwel alle deelnemers geven aan dat ze zeker zijn dat ze hun afvaldoel kunnen realiseren. Tachtig procent van de afslankers heeft wel eens last gehad van het jojo-effect waarbij ze zwaarder eindigden dan toen ze begonnen. “Mensen moeten oppassen voor het jojo-effect. Het maakt een volgende afslankpoging moeilijker, mensen zijn weer ontevreden over hun uiterlijk en belangrijker; het is ongezond.” Aldus Annemarie de Graaf.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.