Afvallen in de nepbergen

0
877

Afvallen in de bergen gaat vaak een stuk makkelijker. Dit heeft waarschijnlijk te maken doordat onze lever en spieren op een grote hoogte harder moeten werken, waardoor ons lichaam sneller vet verbrandt. Helaas beschikt Nederland niet over extreem hoge bergen en is een reis naar de Alpen voor veel mensen niet weggelegd.

Afvallen in de bergen gaat vaak een stuk makkelijker. Dit heeft waarschijnlijk te maken doordat onze lever en spieren op een grote hoogte harder moeten werken, waardoor ons lichaam sneller vet verbrandt.

Helaas beschikt Nederland niet over extreem hoge bergen en is een reis naar de Alpen voor veel mensen niet weggelegd. Maar wetenschappers uit Nijmegen en Wageningen hebben hier een oplossing voor gevonden. Zij hebben een speciale hoogtekamer laten bouwen waar gezonde vrouwen met licht overgewicht kunnen fietsen, om vervolgens een aantal kilo’s te verliezen. De wetenschappers onderzoeken of het mogelijk is om op zeeniveau gewicht te verliezen onder bergachtige omstandigheden.

Het zuurstofgehalte van de lucht in de kamer wordt teruggebracht naar 17 procent. Dit komt overeen met de berglucht op een hoogte van 1500 tot 2000 meter. Op deze hoogte schakelen spieren over op een andere energievoorziening voor het lichaam. De lever speelt hierbij een belangrijke rol. Doordat het lichaam meer energie verbruikt, verlies je gewicht.

Wanneer blijkt dat vrouwen in de hoogtekamer sneller gewicht verliezen wordt ‘inspanning onder hoogtestimulatie’ de nieuwe afslankmethode voor vrouwen met licht overgewicht. Het onderzoek loopt tot eind 2010.

Bron: Telegraaf.nl