Afvallen moet in basiszorgpakket zorgverzekering

0
937

Afvaltherapie voor dikke mensen zou moeten worden vergoed in het basiszorgpakket, vindt het College voor zorgverzekeringen (CVZ).

Het punt is dat een deel van de therapie niet binnen de geldende vergoedingsregels valt. Dit constateert het CVZ. Dit betekent dat de beste beschikbare behandeling tegen overgewicht, obesitas en diabetes nog niet kan worden opgenomen in het basispakket van de ziektekostenverzekering, ondanks wetenschappelijk bewezen nut. In zijn Pakketadvies 2009 aan minister Klink van Volksgezondheid suggereert het CVZ nu twee oplossingen om de dure behandeling toch in het basispakket te krijgen.

Overgewicht groot maatschappelijk probleem
Sinds 1980 is het aantal extreem zwaarlijvige volwassenen ruim verdubbeld van vijf naar elf procent. Bij mensen tussen 45 en 65 is het zelfs de meest voorkomende chronische aandoening. De oplopende cijfers bij kinderen zijn zelfs verontrustender, meent het college.

Gevolgen overgewicht
De gevolgen van overgewicht kunnen ernstig zijn. Zo lopen dikke mensen een groter risico op verschillende vormen van kanker, galziekten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Zie ook ons artikel ‘Gevaren van overgewicht

De kosten die gemoeid zijn met overgewicht en obesitas zijn dan ook enorm. Ziekteverzuim door te zware werknemers kost jaarlijks 600 miljoen euro. Daarvan komt ongeveer 400 miljoen voor rekening van mensen die lijden aan ernstig overgewicht, meldt de Nederlandse Obesitas Vereniging op haar website. Het RIVM berekende eerder al dat overgewicht de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro aan medische kosten oplevert.

Heb ik overgewicht?
Wil je weten of je overgewicht hebt? Ga naar ons artikel ‘Heb ik overgewicht?‘ en doe de BMI test. Heb je overgewicht? Bekijk dan ons artikel ‘Basisregels voor afvallen‘.

Bron: de Telegraaf