Bestek beïnvloed onze smaak

0
599

De grootte, het gewicht en de vorm en kleur van bestek heeft invloed op de smaak van ons voedsel. Dat suggereert een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford. Zo blijkt dat kaas zouter smaakt wanneer het met een mes wordt gegeten in plaats van een vork. Yoghurt smaakt het meest romig als het van een witte lepel wordt geproefd.

De grootte, het gewicht en de vorm en kleur van bestek heeft invloed op de smaak van ons voedsel. Dat suggereert een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford.

Zo blijkt dat kaas zouter smaakt wanneer het met een mes wordt gegeten in plaats van een vork. Yoghurt smaakt het meest romig als het van een witte lepel wordt geproefd.

De studie in het tijdschrift Flavour suggereert dat de hersenen al een oordeel over het voedsel klaar hebben voordat het de mond in gaat.

Studie

Voor het onderzoek namen meer dan 100 studenten deel aan drie experimenten. De deelnemers proefden kaas en yoghurt met verschillende soorten bestek. Vervolgens moesten zij nauwkeurig registreren hoe het voedsel hen smaakte.

Kleine lepel, witte lepel

De onderzoekers ontdekten dat eten bijvoorbeeld zoeter smaakt met kleine lepels. Ook de kleur van het bestek was een belangrijke factor – witte yoghurt van een witte lepel smaakt zoeter dan witte yoghurt geproefd van een zwarte lepel.

Smaak

“De manier waarop wij eten ervaren wordt bepaald door een ‘multi zintuiglijke’ ervaring met smaak, het gevoel van voedsel in onze mond, aroma en onze waarneming”, zegt professor Charles Spence.

Eerder onderzoek toonde al aan dat serviesgoed onze perceptie van eten en drinken kan veranderen. Zo blijkt dat mensen over het algemeen minder eten wanneer voedsel op kleinere borden wordt geserveerd.

Bron: artikel – BBC