Zeven op de tien vrouwen draagt verkeerde maat beha

0
894

Uit recent Belgisch onderzoek is gebleken dat wereldwijd ruim zeventig procent van de vrouwen de verkeerde beha-maat draagt. En terwijl dit juist zo belangrijk is. Een goed zittende beha komt niet alleen de vorm van je borsten ten goede, het zorgt er ook voor dat de borsten de juiste steun krijgen.

Uit recent Belgisch onderzoek is gebleken dat wereldwijd ruim zeventig procent van de vrouwen de verkeerde beha-maat draagt. En terwijl dit juist zo belangrijk is. Een goed zittende beha komt niet alleen de vorm van je borsten ten goede, het zorgt er ook voor dat de borsten de juiste steun krijgen. Borsten die niet goed ondersteund worden, verliezen op den duur hun vorm en stevigheid. Ook kan het lichamelijke gevolgen met zich meebrengen zoals irritatie, schouder- en rugklachten.

Meten is weten

Om deze ongemakken te voorkomen is het regelmatig opmeten van de juiste borstomvang erg belangrijk. Ook omdat de structuur van je borstweefsel verandert naarmate je ouder wordt, je aankomt of afvalt en bij een zwangerschap. Het opmeten kun je het beste bij een lingeriezaak laten doen, omdat de medewerkers hierin gespecialiseerd zijn.

Vind je het prettiger om dit zelf te doen, dan kun kun je dat doen door je onder- en bovenwijdte te meten. Dit meet je met een meetlint over de blote huid. De onderwijdte is de omvang van je lichaam direct onder je borsten. Houd het meetlint strak rond je lichaam, maar zorg dat het niet knelt. Noteer dan het aantal centimeters. Vervolgens doe je hetzelfde bij het volste gedeelte van je borsten, ter hoogte van je tepels. Nu heb je ook je bovenwijdte.

Het cijfer dat je genoteerd hebt bij de onderwijdte is het cijfergedeelte van je beha-maat. Dit wordt altijd afgerond naar een 0 of 5. De cupmaat wordt bepaald door je onderwijdte af te trekken van je bovenwijdte. Hiervoor kun je onderstaande tabel gebruiken als richtlijn.

10 – 12 cm: AA
12 – 14 cm: A
14 – 16 cm: B
16 – 18 cm: C
18 – 20 cm: D
20 – 22 cm: E
22 – 24 cm: F
24 – 26 cm: G
26 – 28 cm: H
28 – 30 cm: J

Tijdens het passen

Bij het passen van een beha moet je de borstband altijd zo groot mogelijk instellen, omdat bij het dragen de stof van de beha nog zal uitrekken. Dit kun je doen door je beha op het laatste gaatje te zetten. Verder is het belangrijk dat je borsten goed in de cup zitten. Je borsten mogen niet te los in de cup zitten. Dit kun je controleren door te kijken of er geen ruimte over is in de cup. Je borsten mogen ook weer niet uitpuilen, want dan is je beha te klein. In de week voordat je ongesteld bent kun je beter geen lingerie passen. Je lichaam houdt in deze periode meer vocht vast, waardoor ook je borsten wat groter kunnen zijn dan gebruikelijk.