Bloedgroep bepaalt je gezondheid

0
1479

 

Steeds meer onderzoeken bewijzen dat je bloedgroep je kwetsbaar maakt voor bepaalde ziekten. Maar ook kan je bloedgroep je juist beschermen tegen bepaalde aandoeningen. Zo toonde de laatste studie bij 20.000 mensen aan dat mensen met bloedgroep O minder vaak geveld worden door een hartaanval.

Onderzoeker Muredach Reilly ziet in deze uitkomst een kans. “Deze ontdekking kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe therapie├źn voor mensen die risico lopen op een hartaanval. Die medicatie zou het effect van bloedgroep O kunnen nabootsen.”

Bepalen van je bloedgroep

Welke bloedgroep je hebt wordt bepaald door je genen. Bloedgroepen zijn erfelijk, net als bijvoorbeeld de kleur van je ogen.

Er zijn vier verschillende soorten bij mensen: A, B, AB en O. Wat elk type van elkaar onderscheidt zijn hun antigenen. Dit zijn de eiwitten op de buitenkant van de rode bloedcellen. Deze antigenen zorgen voor de verdediging van ons immuunsysteem.

Stel dat iemand bloed krijgt dat vreemde bloedgroepantigenen bevat, dan wordt het afweersysteem geactiveerd. De productie van antistoffen zal op gang komen die het bloed met de lichaamsvreemde antistoffen zal afbreken.

Elke bloedgroep heeft zijn plussen en minnen. Mensen met type O hebben, naast het feit dat zij minder vaak geveld worden door een hartaanval, bijvoorbeeld minder kans om te sterven aan malaria. Daarentegen zijn ze wel weer kwetsbaarden voor cholera en maagzweren die veroorzaakt worden door virussen en bacteri├źn.

Bloedgroepdieet

Aan de hand van je bloedgroep kan ook bepaald worden welke voedingsmiddelen je beter niet of juist wel kunt eten. Dit hangt samen met de afweerreacties van je lichaam op bepaalde voedingsmiddelen. Het idee achter het bloedgroepdieet is simpel: probeer de voedingstoffen te vermijden die tegenstrijdig zijn met je bloedgroep en kies daarvoor producten die goed passen bij je bloedgroep.

Persoonlijkheid

Sommige mensen denken dat het type bloed iets zegt over iemands persoonlijkheid. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat mensen met type A rustig en vertrouwelijk zijn, mensen met type B creatief en prikkelbaar, mensen met type AB nadenkend en emotioneel en mensen met type O zouden zelfverzekerde leiderstypes zijn. In Japan is het idee dat je bloedtype iets zegt over je persoonlijkheid zo populair dat Japanners net zo gemakkelijk naar iemands bloedgroep vragen als wij naar iemands sterrenbeeld informeren.