Brits stel kibbelt gemiddeld 312 keer per jaar

0
568
woede uitbarsting

 

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat Engelse stelletjes gemiddeld zo’n 312 keer per jaar irritaties hebben. Hierbij gaat het voornamelijk om de kleine ergernissen, zoals rondslingerende sokken, wegzappen tijdens je favoriete tv-serie of het niet vervangen van de wc-rol.

Opvallend is dat vrouwen eerder gefrustreerd raken over de gewoontes van hun partner, maar dat mannen weer eerder bereid zijn om hun relatie te verbreken als gevolg van deze irritaties. Mannen ergeren zich het meest als hun partner er te lang over doet om zich klaar te maken, het doucheputje verstopt met haren of maar blijft zeuren over de klusjes die nog gedaan moeten worden.

Al met al kibbelen we dus wat af. Ondanks dat het voornamelijk kleine ruzietjes zijn, kunnen die kleine ergerlijke gewoontes zich behoorlijk opstapelen. Een op de vijf ondervraagde stellen denkt dat die kleine ruzies tezamen uiteindelijk zo’n groot probleem kunnen worden dat ze dit als een reden zien om uit elkaar te gaan.

Ruzie maken en je emoties uiten is op z’n tijd best gezond, maar soms escaleert een discussie op een ongezonde manier. Met deze tips kun je dit proberen te vermijden.

Geef elkaar de ruimte

Sta jezelf en de ander een korte pauze toe als je voelt dat de kleine irritaties op het punt staat te escaleren. Ga een paar minuten naar een andere kamer om letterlijk afstand te nemen, elkaar een adempauze te geven en om de ergste druk van de ketel te nemen. Doe dit wel rustig en communiceer naar je partner dat je jezelf even terug trekt. Je wilt niet dat hij of zij denkt dat je letterlijk wegloopt van de discussie. Tijdens de pauze kun je bedenken wat je nu precies wilt zeggen, en wellicht nog belangrijker, op welke manier je dit wilt overbrengen.

Luister

De verleiding is groot om emoties te overhand te laten nemen. Probeer dit niet teveel te doen en kom ook eens met rationele en logische argumenten. Vergeet vooral niet om ook naar de ander te luisteren. Interpreteer niet alles zomaar op jouw manier wat je denkt te horen. Stel een paar simpele vragen om te kijken of je het verhaal goed begrijpt en vat het samen.

Accepteer dat jullie verschillend zijn

Over sommige zaken zal je het waarschijnlijk nooit eens worden. Als het geen grote impact heeft op je leven of jullie relatie, is het geen slecht idee om je hier bij neer te leggen. Meningen en wereldbeelden verschillen nu eenmaal.