Contact met andere kinderen verkleint kans op stress

0
574

De kans op stress wordt verkleind wanneer een kind veel contact heeft met andere kinderen. Dat heeft psychologe Ellen Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen tien jaar lang onderzocht. Volgens Peters is het belangrijk dat ouders hun kinderen stimuleren vriendschappen aan te gaan en te onderhouden.

De kans op stress wordt verkleind wanneer een kind veel contact heeft met andere kinderen. Dat heeft psychologe Ellen Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen tien jaar lang onderzocht.

Volgens Peters is het belangrijk dat ouders hun kinderen stimuleren vriendschappen aan te gaan en te onderhouden. De psychologe onderzocht het speeksel van kinderen op de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Hieruit bleek dat het cortisolpercentage lager was wanneer de kwaliteit van de vriendschap beter was. Kinderen die werden buitengesloten door leeftijdsgenoten hadden het hoogste percentage cortisol in hun lichaam.

Uit het onderzoek van Peters blijkt dat vooral ouders invloed hebben op hoe goed of slecht kinderen vriendschappen aangaan. Dit begint al vaak wanneer een kind vijftien maande oud is. Volgens psychologe Peters is het belangrijk dat ouders de vriendschappen van hun kinderen de ruimte geven. Speelafspraken moeten gestimuleerd worden en ouders moeten zich sociaal opstellen.

Als kinderen buitengesloten worden en veel cortisol aanmaken lopen zij een vergroot risico op verschillende gezondheidsklachten. (Bron: Nu.nl)

Lees ook het artikel ‘Stress bij kinderen’ voor de oorzaken van stress bij kinderen en om kinderen te helpen om te gaan met stress.

Meer relevante artikelen om verder te lezen:
Voeding die stress veroorzaakt
Stressbestendiger worden
Zelftest depressie
Stress leidt tot overgewicht