De Westerse mens verbruikt even veel energie als jager-verzamelaar

0
769

 

We leven tegenwoordig heel anders dan onze voorouders. Waar zij hun avondeten zelf bij elkaar moesten jagen, zitten wij op de bank met een magnetronmaaltijd. Er werd altijd gedacht dat dit de reden was dat we tegenwoordig meer gevallen hebben van overgewicht en obesitas. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat het waarschijnlijk toch aan iets anders ligt, want we blijken dagelijks net zo veel calorieën te verbranden als onze voorouders.

In het onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschift PLoS ONE keken de onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten naar het dagelijkse energieverbruik (in calorieën) van de Hadza, een groep traditionele jager-verzamelaars die leeft op de savanne van noord Tanzania. Ondanks het feit dat zij lange afstanden aflegden om wilde planten en jachtprooien te zoeken, verbrandden de Hadza niet meer calorieën per dag dan volwassenen in de V.S. en Europa. Het team hield rekening met het effect van het lichaamsgewicht, lichaamsvet, leeftijd en geslacht. In alle analyses was het energieverbruik van de Hadza echter onafscheidelijk van dat van Westerlingen.

Energieverbruik

Deze bevindingen weerleggen het traditionele idee dat onze jager-verzamelaar voorouders meer energie verbruikten dan de moderne mens. Ook werpt het nieuw licht op de aanname dat obesitas in de Westerse maatschappij het resultaat is van verminderd energieverbruik. De overeenkomst tussen energieverbruik tussen diverse levensstijlen suggereert dat de snelheid van het metabolisme redelijk constant is onder verschillende groepen mensen. Dit steunt de gedachte dat de huidige stijging van obesitas het gevolg is van een toename in het aantal calorieën die we eten in plaats van een afname van de calorieën die we verbranden.

Jager-verzamelaar

De onderzoekers benadrukken dat lichaamsbeweging desalniettemin belangrijkis voor een gezond leven. De Hadza verbrandde namelijk wel een groter deel vanhun energie aan lichaamsbeweging dan de Westerse mens (andere manieren waaropje calorieën verbrandt zijn bijvoorbeeld een hoge hersenactiviteit, het opwarmen van je lichaam of stress). Dit kan een reden zijn dat de oudere Hadza nog zeer vitaal waren. Toch suggereert de overeenkomst tussen het energieverbruik van de Hadza en de Westerlingen dat we nog veel te leren hebben over de menselijke fysiologie en gezondheid, vooral bij niet-Westerlingen.

“Het resultaat benadrukt de complexiteit van energieverbruik. Het is niet simpelweg een gevolg van lichamelijke inspanning”, zegt onderzoeker Herman Pontzer.” De snelheid van ons metabolisme is misschien meer een gevolg van ons gezamenlijk evolutionair verleden dan onze verschillende moderne levensstijlen.”