Diane-35-pil toch als anticonceptiemiddel voorgeschreven

1
699

De Diane-35-pil is jarenlang toch als anticonceptiemiddel voorgeschreven. Dat meldt Nu.nl. De pil mag in Nederland alleen worden gebruikt als middel tegen acne, overbeharing of een vette huid. Agnes Kant, directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb meldde afgelopen vrijdag in Nieuwsuur dat de pil jarenlang te ruim is voorgeschreven.

De Diane-35-pil is jarenlang toch als anticonceptiemiddel voorgeschreven. Dat meldt Nu.nl.
De pil mag in Nederland alleen worden gebruikt als middel tegen acne, overbeharing of een vette huid.

Agnes Kant, directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb meldde afgelopen vrijdag in Nieuwsuur dat de pil jarenlang te ruim is voorgeschreven.
Afgelopen vrijdag werd ook bekend dat in Nederland mogelijk achttien vrouwen als gevolg van het slikken van de Diane-35-pil zijn overleden.

Bijwerkingen

Het slikken van de Diane-35 kan bijwerkingen als een longembolie of trombose tot gevolg hebben. Dit kan uiteindelijk leiden tot de dood.

Longembolie

Bij een longembolie is een van de vertakkingen van de longslagader verstopt door een bloedstolsel. De ziekte waarbij bloedstolsels ontstaan heet trombose. De vertakkingen van de longslagader lopen naar de longblaasjes waar zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Bij een longembolie loopt er dus minder bloed naar delen van de long die achter de embolie liggen. Daardoor kan het achterste deel van de long geen zuurstof opnemen uit de ingeademde lucht en komt er ook minder zuurstof in het bloed terecht.

Bron: Nu.nl en Longfonds

1 REACTIE