Dieettips voor Koninginnedag

1
1081

Koninginnedag staat weer voor de deur. Vijf dagen later gevolgd door Bevrijdingsdag. Dagen die veelal in het teken staan van gezelligheid, feesten en eten. Was je net zo goed op weg met werken aan een gezonde leefstijl, komt er wéér een reeks feestdagen aan die roet in het eten zouden kunnen gooien.

Koninginnedag staat weer voor de deur. Vijf dagen later gevolgd door Bevrijdingsdag.
Dagen die veelal in het teken staan van gezelligheid, feesten en eten.

Was je net zo goed op weg met werken aan een gezonde leefstijl, komt er wéér een reeks feestdagen aan die roet in het eten zouden kunnen gooien.

Om te beginnen geldt bij deze dagen, wat eigenlijk bij alle bijzondere gelegenheden geldt: ga je meer eten dan je gewend bent, beweeg dan ter compensatie.
Dat is de aller gemakkelijkste manier om extra calorieën te verbranden.

Ga je een hele dag op stap, probeer dan de volgende adviezen op te volgen:

1. Vaste eetmomenten
Probeer vast te houden aan je vaste eetmomenten: ontbijt, lunch, avondmaaltijd. Wijk niet teveel af van de tijdstippen waarop je normaal je maaltijden gebruikt.
Krijg je tussendoor trek, probeer dan iets verantwoords te nemen. Tegenwoordig worden er op grote evenementen steeds vaker (fruit)salades en vruchtensappen verkocht.

Let er hierbij wel op dat bijvoorbeeld smoothies of gemengde vruchtensappen – afhankelijk van hun samenstelling- veel calorieën kunnen bevatten! Een vruchtensalade zonder verdere toevoegingen van suiker of room is een hele verantwoorde en frisse keuze!
Is het (hopelijk) een warme dag en heb je zin in ijs, kies dan liever voor waterijs of sorbetijs dan voor roomijs.

2. Bewust kiezen
Kies bewust. Laat je niet misleiden door wat in de volksmond ‘gezond’ is. Bijvoorbeeld: een broodje gezond bevat meer calorieën dan een broodje kroket.

Let dus heel goed op wat voor beleg er op een broodje gaat en of het niet dubbelop is. De beste keuze is een broodje met 1 soort beleg. Toevoegingen van rauwkost en/of sla kan natuurlijk geen kwaad.
Vraag eventueel of er een broodje met wat minder beleg klaargemaakt kan worden.

Wanneer je van plan bent naar een snackbar/ eetkraampje te gaan, kijk dan of er een grill of bakplaat aanwezig is. Iets van bakplaat of grill bevat doorgaans een stuk minder calorieën dan wanneer het uit de frituur komt. Als sausje kun je beter ketchup of curry nemen dan mayonaise. Voor mayonaise is fritessaus een goed alternatief.

3. Voldoende vocht

Drink voldoende, bij voorkeur suikervrije dranken. Denk aan (bruis)water of light frisdranken.
Door proberen met je drinken zo weinig mogelijk suikers binnen te krijgen, creëer iets meer ‘speelruimte’ bij je eten.

Het blijft nu eenmaal moeilijk om op grote evenementen een verantwoorde maaltijd bij elkaar te scharrelen.

4. Beweeg!
Blijf in beweging. Loop een extra rondje, doe een dansje en ga af en toe even zitten ter afwisseling.

5. De beroemde Oranje Tompouce
En dan als laatste, de beroemde Oranje Tompouce. Ze zijn er in veel soorten en maten, met of zonder slagroom.

Opzich is van alle gebaksoorten een tompouce een goede keuze, mits het niet de XL- versie is en zonder slagroom. Met andere woorden: eet er eentje, en daarna lekker veel bewegen!

Oranje tompuce zelfmaken

Je kunt ook zelf oranje tompoucen maken: Ontdooi 4 plakjes bladerdeeg, snij ze door de helft, prik er met een vork gaatjes in en bak ze gedurende 10-12 minuten op 220 graden. Laat ze na het bakken afkoelen.

Meng voor de oranjeglazuur 100 gram poedersuiker met een klein beetje water. Begin met een theelepel, je kunt altijd nog iets bijvoegen. Het mengsel moet stroperig en smeerbaar zijn.

Voor de oranje kleur kun je oranje voedingskleurstof gebruiken of een beetje sinaasappelsiroop. Meng instant banketbakkersroom met water, volg verder de instructies op de verpakking.
Besmeer de helft van de bladerdeeg stukjes met de glazuur. Over de andere helft van de bladerdeeg stukken verdeel je de banketbakkersroom en dek elk gebakje af met een bladerdeegkapje met glazuur.

6. Wees alert!
Zoals op alle grote evenementen waar eten wordt verkocht, is hygiëne heel belangrijk. Volg hierbij je gevoel: hoe ziet het eetkraampje eruit? Is het schoon? Zijn de etenswaren (vlees, zuivel, salades) gekoeld en worden ze afgesloten van de buitenlucht (vliegen- en wespenvrij) bewaard?

Koop bij voorkeur bij kraampjes waar het eten wordt klaargemaakt waar je bijstaat. Vertrouw je het niet, loop dan verder naar een gelegenheid die er wel schoon uit ziet en waar voedsel wel hygienisch wordt bereid.

Let goed op hoe het eten wordt bereid: worden er handschoentjes gebruikt bij de bereiding, wordt het vlees met een tang gepakt, worden handen gewassen na bijvoorbeeld het wisselen van etenswaar, neus snuiten, hoesten of afvegen van bezwete voorhoofden

Daarnaast is het belangrijk om geen voedsel te eten dat lang is warm gehouden of in de zon heeft gelegen. Ook rauw of aangebrand vlees kan gevaren voor de gezondheid opleveren.

Fijne Koninginnedag!

Auteur: Valesca Malipaard

Valesca is sinds 10 jaar werkzaam als (kinder)diëtist en bovendien zelf ervaringsdeskundige op het gebied van overgewicht. Zij schrijft regelmatig voor Healthylives.

Lees ook de vorige artikelen van Valesca:

Ben jij een emotionele eter? Dit helpt!

Zo krijg je eetbuien onder controle

Eetgedrag veranderen? Volg deze stappen

1 REACTIE