Er is veel discussie over het wel of niet gezond zijn van diepvriesgroenten en -fruit. Een Britse studie aan de Sheffield Hallam University geeft antwoord op deze vraag en nu blijkt dat diepgevroren groenten en fruit zijn net zo voedzaam en vaak nog
gezonder dan de verse varianten. Klinkt in eerste instantie een beetje onlogisch in de oren echter de verklaring is dat diepvriesgroenten meestal vlak na
het oogsten worden ingevroren, zodat er nauwelijks vitaminen en mineralen
verloren gaan. De lange weg die verse groenten en vers fruit moeten
afleggen van het land naar de winkel gaat vaak wel ten koste van de
voedingswaarde. Soms blijft ‘vers’ fruit zelfs maanden in koelcel
liggen.
Van 37 soorten groenten en fruit werd geen verschil in
voedingswaarde gevonden tussen verse en diepgevroren groente. Sterker
nog, de diepgevroren varianten scoorden vaak beter in vitaminewaarden.
Zo bleek een groene boon 77% van zijn hoeveelheid vitamine C te
verliezen als hij 7 dagen wordt opgeslagen. Ook zijn er aanwijzingen
dat diepvrieserwten die worden gekookt, meer bètacaroteen bevatten –
dat in het lichaam worden omgezet in vitamine A – dan vers gekookte
erwten.
De tijd dat diepvries groenten en fruit als minderwaardig worden bekeken, moet voorbij zijn, zo
stellen de onderzoeker. Uit hun onderzoek blijkt dat het grootste deel
van vitamines verloren gaat als de verse groenten enkele dagen blijven
liggen.