Doorbraak: gel beschermt vrouwen tegen hiv

0
1001

Volgens wetenschappers is het een doorbraak: een gel die vrouwen beschermt tegen een hiv- besmetting. Het is de eerste keer dat een vaginale gel het aids-virus heeft tegen gehouden. De wetenschappers hebben in totaal 889 vrouwen in Zuid-Afrika onderzocht.

Volgens wetenschappers is het een doorbraak: een gel die vrouwen beschermt tegen een hiv- besmetting. Het is de eerste keer dat een vaginale gel het aids-virus heeft tegen gehouden.

De wetenschappers hebben in totaal 889 vrouwen in Zuid-Afrika onderzocht. In het onderzoek kwam naar voren dat de vaginale gel de kans op hiv bij vrouwen met een geïnfecteerde partner met vijftig procent verminderde. De vaginale gel bevat het medicijn Tenofovir.

Volgens de onderzoekers hadden de vrouwen die zich insmeerden met de gel vijftig procent minder kans hiv op te lopen in het eerste jaar van gebruik. Na tweeënhalf jaar verminderde de kans op hiv met 39 procent, vergeleken met gels zonder medicijnen.

De resultaten moeten nog bevestigd worden. Ook is de mate van bescherming nog niet voldoende om de gel toe te staan in landen als de Verenigde Staten. Om toegestaan te worden in de VS moet de gel voor tachtig procent effectief zijn. Wanneer er meer Tenofovir aan de gel wordt toegevoegd kan dit bereikt worden.

De wetenschappers zijn optimistisch en verwachten dat de gel nog verbeterd kan worden. Volgens de Zuid-Afrikaanse onderzoeker Salim Abdool Karim, is een gedeeltelijke bescherming al een grote overwinning die niet alleen voor arme landen een zegen kan zijn, maar ook voor koppels in de rest van de wereld van wie de partner hiv heeft en de ander niet.

Bron: Volkskrant.nl