Duizeligheid: veel voorkomende oorzaken

0
898

 

Heb jij er ook wel eens last van dat je vlak na het opstaan uit een stoel de hele kamer ziet draaien? Moet je soms tijdens een bezigheid even gaan zitten omdat je het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen? Duizeligheid kan verschillende redenen hebben, en meestal valt er wel iets aan te doen. In dit artikel zullen de belangrijkste oorzaken uitgelegd worden, met tips om je snel beter te voelen.

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen. Hierdoor zie je bleek, krijg je last van duizeligheid en kun je niet lang kracht zetten met je spieren. Meestal is de oorzaak van bloedarmoede een ijzertekort. Je kunt proberen veel producten met ijzer te eten, zoals vlees, noten en volkoren brood. Als het tekort erg groot is en je lichaam niet in staat is om zelf voldoende ijzer uit voedingsmiddelen te halen (bijvoorbeeld door zware menstruaties of een vegetarische levensstijl zonder voldoende vleesvervangers), kan de dokter ijzerpillen voorschrijven.

Lage bloeddruk

Een lage bloeddruk kan een andere oorzaak van duizeligheid zijn Je bloeddruk zorgt ervoor dat het bloed via je bloedvaten door je hele lichaam stroomt. Bij een lage bloeddruk kun je last van duizeligheid krijgen omdat het bloed niet snel genoeg naar de hersenen stroomt. Vooral als je net opgestaan bent moet je hart opeens veel bloed rondpompen. Met een lage bloeddruk gaat dit minder goed en word je duizelig. Een lage bloeddruk kan komen door hartproblemen, een verminderde hoeveelheid vocht in je lichaam (bijvoorbeeld door bloedverlies), en uitdroging. Ook het drinken van veel alcohol kan een lage bloeddruk veroorzaken. Er zijn medicijnen om een lage bloeddruk te verhelpen, maar ook in het dagelijks leven kun je er iets aan doen. Koffie, dropjes en voeding met veel zout verhogen de bloeddruk. Pas wel op dat je hier gematigd gebruik van maakt, want het is ook weer niet de bedoeling dat je jezelf een te hoge bloeddruk bezorgt. Ook is het belangrijk dat je voldoende drinkt.

Problemen met evenwichtsorgaan

Je evenwicht wordt geregeld door je evenwichtsorgaan. Deze zit in het binnenoor. Als je problemen hebt met je evenwicht en je het gevoel hebt dat de kamer draait, kan het zijn dat er een probleem is met dit orgaan. Het evenwichtsorgaan zelf kan ontstoken raken, maar ook bij een oorontsteking kan je evenwicht beïnvloed worden. Als je vermoedt dat je een probleem hebt met je evenwichtsorgaan kun je het beste naar de dokter gaan.

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie denkt men vaak aan dramatische zuchtende vrouwen die in een zakje blazen. Maar ongemerkt kun je bij stress of spanning een verkeerde ademhalingstechniek gebruiken, waardoor je te oppervlakkig ademhaalt. Hierdoor krijg je te weinig zuurstof en kun je duizelig worden. Gelukkig is hier heel eenvoudig wat aan te doen. De eerste stap is dat je je bewust wordt van je verkeerde ademhaling. Ga rustig zitten en leg je hand op je buik. Probeer diep in te ademen, zodat je hand op en neer gaat. Ontspan je spieren en concentreer je geheel op je ademhaling. Na een paar minuten zul je je minder duizelig voelen.

Medicatie

Een oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien is eventuele medicatie die voor een ander gezondheidsprobleem genomen wordt. Plaspillen zorgen bijvoorbeeld voor vochtverlies, wat kan leiden tot een lage bloeddruk. Ook mensen die medicijnen nemen voor een hoge bloeddruk kunnen door de behandeling last krijgen van een lage bloeddruk. Lees goed de bijsluiter voor informatie over bijwerkingen, en vraag eventueel aan je arts of je kunt overstappen op een ander medicijn.