Eén op de drie kleuters rookt thuis mee

1
866

 

Eén op de drie kleuters wordt in huis blootgesteld aan tabaksrook. Tot die slotsom zijn onderzoekers van TNS NIPO gekomen. Het onderzoek naar kinderen die thuis meeroken is in opdracht van stichting Stivoro uitgevoerd. In totaal hebben ongeveer vijfhonderd ouders meegewerkt aan het onderzoek.

Stivoro start ook met een nieuwe campagne genaamd ‘Rookvrij opgroeien- Roken? Houd kinderen erbuiten’. Met deze campagne wordt ongewenst meeroken weer op de agenda gezet. Het doel is om ouders bewust te maken van de schadelijke gevolgen die kinderen krijgen door het meeroken. Zo hebben kinderen die thuis worden blootgesteld aan tabaksrook meer kans op luchtweginfecties, oorontsteking, verkoudheid, piepende ademhaling en benauwdheid.

Al eerder voerde Stivoro de campagne ‘Roken, niet waar de kleine bij is’. Deze campagne werd positief ontvangen door ouders. In de periode van de campagne daalde het meeroken door nul tot één jarigen van 39 tot 9 procent.

Eerder schreven wij over het feit dat roken niet meer in is. Vooral het aantal jonge rokers daalt jaarlijks. Behalve dat je als roker je eigen gezondheid in gevaar brengt, heeft roken ook schadelijke gevolgen voor je omgeving, zoals voor kinderen en niet-rokende vrienden.

Wist je al dat na 8 uur niet roken de zuurstofconcentratie in je bloed toeneemt en de kans op een trombose of een hartaanval afneemt? Zo heeft stoppen met roken op korte termijn en op lange termijn nog veel meer voordelen. Lees ze hier allemaal.

Bron: Nu.nl

1 REACTIE