Fit de winter door

0
662

Zodra de zomer plaatsmaakt voor de herfst, hebben we al snel de behoefte om lekker binnen te blijven. De dagen worden korter, de temperatuur daalt, en de zon laat zich minder vaak zien. Toch is het belangrijk om ook nu regelmatig te bewegen. Je zult merken dat je je een stuk fitter en gezonder gaat voelen na een stevige wandeling door het bos of een rondje hardlopen in de kou.

Zodra de zomer plaatsmaakt voor de herfst, hebben we al snel de behoefte om lekker binnen te blijven. De dagen worden korter, de temperatuur daalt, en de zon laat zich minder vaak zien.

Toch is het belangrijk om ook nu regelmatig te bewegen. Je zult merken dat je je een stuk fitter en gezonder gaat voelen na een stevige wandeling door het bos of een rondje hardlopen in de kou.

Hardlopen in de herfst

De weersomstandigheden zijn vaak niet aanlokkelijk. Het wordt eerder donker, het is kouder en dan is er nog die regen.
Met een aantal tips loop jij veilig de herfst en de winter door en kun je volop genieten!

1. Zorg voor verlichting (band met LEDlamp of fietslichtje) en reflecterende kleding, zoals een hesje. Let zelf ook goed op verkeer dat plotseling vanuit het niets opduikt.

2. Kleding van kunstvezels voeren zweet af. Katoen neemt veel vocht op, waardoor je het koud krijgt. Draag meerdere, dunne laagjes over elkaar voor een isolerend effect. De buitenste laag moet transpiratievocht doorlaten, maar beschermen tegen regen en wind. Kleed je niet te warm, want al lopende warm je vanzelf op. Draag een muts om geen warmte te verliezen en trek handschoenen aan bij koude handen.

3. Loop een route die verlicht is, zodat je goed zichtbaar bent. Of neem een route die je heel goed kent.

4. Bij ijzel of opgevroren sneeuw ligt een blessure op de loer. Voorkom uitglijden door het dragen van schoenen met extra profiel, je snelheid aan te passen en korte stappen te nemen.

5. Wind verlaagt de gevoelstemperatuur. Als je heen tegenwind hebt, dan heb je op de terugweg de wind in je rug. Ben je flink bezweet, dan koel je snel af, dus heb je op de terugweg tegenwind, dan wordt de weg terug extra zwaar.

Te slecht weer?

Is het te slecht weer om buiten te sporten? Ook binnen zijn er genoeg mogelijkheden om voldoende te bewegen.
Bezoek eens een sportschool en kijk welke diensten en wat voor apparatuur zij aanbieden. Een trainingsmaatje kan je helpen met motiveren.

Word je niet blij van de sportschool? Denk dan eens aan zwemmen. Een geschikte sport om je hoofd helemaal leeg te maken na een druke dag en toch lekker in beweging te zijn.

Meer manieren voor voldoende beweging

Besef dat er nog veel meer manieren zijn om dagelijks voldoende te bewegen. Een mooie wandeling door het bos of uitwaaien op het strand doet een mens vaak erg goed. Als je maar regemaltig in beweging bent en de kou en wind niet als excuses gebruikt om niet fit de winter door te gaan.