“Frituren in olijfolie niet ongezond”

0
859

Het eten van gefrituurd voedsel hoeft niet slecht te zijn, als je maar olijf- of zonnebloemolie gebruikt. Dat zeggen wetenschappers. De onderzoekers van de the Autonomous University of Madrid komen tot de conclusie dat voedsel gefrituurd in olijf- of zonnebloemolie het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt. Dat meldt BBC.

Het eten van gefrituurd voedsel hoeft niet slecht te zijn, als je maar olijf- of zonnebloemolie gebruikt. Dat zeggen wetenschappers.

De onderzoekers van de the Autonomous University of Madrid komen tot de conclusie dat voedsel gefrituurd in olijf- of zonnebloemolie het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogt. Dat meldt BBC.

Gefrituurd voedsel wordt calorierijk, omdat tijdens het frituren het eten het vet absorbeert uit de olie. Het is algemeen bekend dat vet voedsel de bloeddruk kan verhogen en kan leiden tot een hoog cholesterolgehalte, de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Voor de studie bestudeerden de wetenschappers 40.757 volwassenen en hun voedingspatroon. Aan de deelnemers werd onder andere gevraagd welke voedsel ze aten en hoe dat voedsel werd bereid en gekookt.

Geen van de deelnemers hadden bij de start van het 11-jarige onderzoek hart- en vaatziekten. Na 11 jaar was er bij 606 deelnemers sprake van hart- en vaatziekten en waren 1.134 mensen overleden.

De onderzoekers ontdekten geen verband tussen hart- en vaatziekten en gefrituurd eten. Ze denken dan ook dat dit komt door de soort olie waarin het eten is gefrituurd. Veel deelnemers volgden een mediterrane dieet. Dit bestaat onder ander uit peulvruchten, olijfolie, vis en rode wijn. De deelnemers gebruikten onverzadigde vetten zoals olijfolie en zonnebloemolie om te frituren.

Kunnen we nu allemaal uitgebreid gaan frituren? De onderzoekers laten weten dat dit niet verstandig is. ‘Ongeacht de gebruikte methoden bij het koken betekent het consumeren van voedsel met een hoog vetgehalte een hoge calorie-inname. Dit kan leiden tot gewichtstoename en zelfs obesitas, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een goed uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit en slechts een kleine hoeveelheid vetrijk eten, is het beste voor een gezond hart’, aldus de onderzoekers.

Lees ook:

Per dag overlijden 108 mensen aan hart- en vaatziekten

Deze fruitshake verkleint het risico op hart- en vaatziekten

Leven met een hoge bloeddruk