Geboortegewicht hoger door griepprik tijdens zwangerschap

0
540

Het halen van de griepprik tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op het geboortegewicht van de baby. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal (CMAJ). Volgens de onderzoekers kunnen zwangere vrouwen die de griepprik halen een laag geboortegewicht tegengaan.

Het halen van de griepprik tijdens de zwangerschap heeft een positief effect op het geboortegewicht van de baby. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal (CMAJ).

Volgens de onderzoekers kunnen zwangere vrouwen die de griepprik halen een laag geboortegewicht tegengaan.

Geboortegewicht
Het onderzoek, onderdeel van het Mother’s Gift project, betrof 340 gezonde zwangere vrouwen in hun derde trimester uit Bangladesh. De onderzoekers verdeelden de vrouwen in twee groepen. Eén groep kreeg het griepvaccin en de andere groep het pneumokokkenvaccin als controle.

Vervolgens vergeleek het team het geboortegewicht van de inmiddels geboren baby’s. In de periode dat de griep heerste ontdekte het team dat in de influenzagroep 25 procent van de baby’s te klein was (25,9%). In de controlegroep was dit 44,8 procent. Ook het geboortegewicht was in de influenzagroep hoger (gemiddeld 3178 gram) dan in de controle groep (2978 gram).

In de perioden dat de griep niet heerste vonden de onderzoekers geen verschil tussen het geboortegewicht van de baby’s in de verschillende groepen.

Besmetting voorkomen
Volgens de onderzoekers suggereren de gegevens dat het voorkomen van besmetting met de griep bij zwangere vrouwen door vaccinatie de groei van de foetus (positief) kan beïnvloeden.

Gezondheidsproblemen
Baby’s met een laag geboortegewicht lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Hoe korter de zwangerschap heeft geduurd, hoe onrijper alle organen van het kind zijn. Dit kan bij de geboorte onder meer leiden tot problemen met de ademhaling, de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening in de hersenen en andere vitale organen.