Griepepidemie heeft zich verspreid over het hele land

0
1032

De milde griepepidemie heeft zich vorige week over het hele land en over alle leeftijdsgroepen verspreid. Dat meldt onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel. In de eerste weken werden vooral jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar getroffen…

De milde griepepidemie heeft zich vorige week over het hele land en over alle leeftijdsgroepen verspreid. Dat meldt onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel.

In de eerste weken werden vooral jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar getroffen, maar inmiddels heeft de epidemie zich naar alle leeftijdsgroepen uitgebreid.
Vorige week meldden gemiddeld 108 op de 100.000 inwoners zich bij de huisarts met symptomen van griep. De week daarvoor waren dat er 82.

De griepepidemie is eerder dan vorig jaar. Toen viel de piek pas in maart en waren er op het hoogtepunt 80 griepgevallen per 100.000 inwoners.

Heb ik griep?

Symptomen van de griep zijn snel stijgende koorts, fikse keelpijn, hoesten en spierpijn. Ook misselijkheid en diarree kunnen erbij horen. Een enkele keer kan griep leiden tot een longontsteking. De meeste mensen knappen na drie tot vijf dagen weer op.

Wanneer je griep hebt is een influenza-infectie de boosdoener. Via de luchtwegen verloopt de infectie. Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte, vooral bij ouderen. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte vallen in de risicogroepen.

Griepvirus te pakken

Heeft het griepvirus je te pakken? Lees dan hier tips om snel weer op te knappen van de griep.