Hoop voor diabetespatiënt

1
743

Een nieuw onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) biedt hoop aan diabetespatiënten. Dat meldt het Diabetes Fonds.

‘Hoogleraar diabetologie Bart Roep van het LUMC heeft een ontdekking gedaan die de diabeteswereld op zijn kop zet’, zo meldt het Diabetes Fonds.

Roep: ‘We dachten altijd dat mensen met diabetes type 1 helemaal geen cellen meer hebben die insuline aanmaken. Nu blijkt dat veel mensen die cellen nog wel hebben, alleen zijn ze niet actief. Dat geeft hoop op behandeling en genezing.’

Bij diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem de cellen die insuline maken. Een transplantatie van nieuwe cellen was altijd de enige hoop op genezing.

Diabetes type 1
Diabetes type 1 komt vooral voor bij mensen jonger dan 40 jaar en is dus ook bekend als ‘jeugdig diabetes’.

Door deze ontdekking ziet de toekomst van diabetespatiënten er anders uit. Zelfs jaren na de diagnose hebben mensen nog cellen die insuline maken. ‘Dat betekent hoop dat meer mensen met diabetes type 1 in de toekomst in aanmerking kunnen komen voor genezing, zodra we zover zijn. Ook als ze al jaren diabetes hebben.’

Meer onderzoek noodzakelijk
Roep benadrukt echter dat meer onderzoek noodzakelijk is. Diabetes type 1 pakt namelijk bij elke persoon anders uit. ‘De ziekte is veel gevarieerder dan we altijd dachten. Behandeling gericht op genezing moet straks dus gebeuren op maat per persoon’, aldus Roep.

Hoe krijg je diabetes type 1?
Van de tien mensen met diabetes, heeft er één diabetes type 1. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem vernietigt de cellen die insuline maken. Waarom dat gebeurt is nog onduidelijk. Deskundigen denken dat erfelijke aanleg een rol speelt.

1 REACTIE

  1. Ik vind het merkwaardig dat uitgerekend het diabetes fonds patienten valse hoop gaat geven op basis van enkele levende insulinecellen.
    Het is als met een dooie mus, waar ook nog enkele levende cellen in zitten. Is de mus dan weer levend te maken ? Er is, kortom,op dit moment nog geen enkele perspectief op het effectief behandelen van diabetes.