Invloed junkfood op gezondheid

1
736

Junkfood. We weten allemaal dat het
niet goed voor ons is. Mocht je nog twijfelen, kijk dan de film Supersize Me
eens en je bent in een keer van je waanbeeld af.

Toch is het nuttig om naar de cijfers
te kijken. Onderzoek naar Amerikaanse eetgewoonten door The American Institute
of Cancer Research (AICR) toont aan dat bijna een kwart van de calorieën die we
wereldwijd eten uit voedingsstofarme producten – oftewel junkfood – afkomstig
is.


Teveel calorieën uit frisdrank, snoep en
toetjes


Een recent onderzoek waaraan 4700 personen deelnamen, wees uit dat frisdrank de
allergrootste calorieënbron is voor de totale dagelijkse calorie-inname.
Frisdranken leverden maarliefst 7,1 procent van de calorieën die de
testpersonen dagelijks tot zich namen. Alles samengenomen waren frisdranken,
snoep, desserts en alcoholische dranken goed voor 23,8 procent van de totale
dagelijkse calorie-inname. Zoute snacks en drankjes met fruitsmaak droegen hier
nog eens 5 procent aan bij. Omdat al deze voedingsmiddelen nogal geconcentreerd
zijn in calorieën, hoef je er niet eens veel van te nuttigen om je totale
dagelijkse calorie-inname flink te verhogen.

Gezondheid en zoutjes

Een andere studie wees uit dat mensen
die veel junkfood eten, nogal wat voedingswaarden tekort komen. Deze studie
richtte zich op de impact van zoute snacks zoals aardappelchips, maïschips,
crackers, pretzels, kaaszoutjes enzovoort. Diegenen die de grootste hoeveelheid
van dit soort zout- en vetrijke producten aten, scoorden hoog in de totale
hoeveelheid vet en verzadigd vet en laag in groenten en fruit. Ze scoorden
opvallend laag op de algemene gezondheid en rijkheid van hun dieet.

Conclusies van studies over
voedingsstofarme voedingswaren benadrukken verscheidende belangrijke punten:

  • Snacks en drankjes tussen maaltijden door, zijn
    dé voedingsmomenten waarop de drang naar ongezond eten toeslaat. Dit zijn
    dan ook dé voedingsmomenten om te vervangen door gezonde keuzes met een
    beperkte caloriewaarde
  • Mensen die lijden aan overgewicht kunnen
    desalniettemin ondervoed zijn. Het nuttigen van meer gezond voedsel is
    voor hen een goede manier om te werken aan hun gezondheid en
    tegelijkertijd de dagelijkse calorie-inname in te perken om af te vallen.
    Hierbij hoeft er dus niet eens zo zeer gelet te worden op de hoeveelheden
    voedsel, maar des te meer op de voedingswaarden ervan.
  • Junkfood is niet oké wanneer het gezonde
    voedingsmiddelen vervangt, zelfs wanneer je een gezond gewicht weet te
    handhaven. Het eten van aanzienlijke hoeveelheden calorierijke
    voedingsmiddelen met lage voedingswaarden neigt deel uit te maken van een
    eetpatroon waarin gezonde voeding zoals groenten, fruit, hele granen en
    bonen terzijde worden geschoven. Zelfs wanneer het eten van veel junkfood
    je niet dik maakt, kan het alsnog serieuze gezondheidsrisico’s met zich
    meebrengen. Dit omdat je lichaam wordt beroofd van beschermende
    voedingwaarden zoals fytochemicaliën.

Bron:
afvallen-weblog.nl

1 REACTIE