Europa is in de ban van paardenvlees. De kwestie begon na de ophef in Groot-Brittannië over diepvriesmaaltijden die paardenvlees bevatten in plaats van rundvlees.
De afgelopen weken werd ook in Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct. Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier werden daarom uit de handel gehaald. Dat gebeurde ook in Nederland. Maar kan het kwaad als er ergens paardenvlees in zit?
Schoonste vlees
Volgens slager Dick Vrijenhoek uit Rijswijk niet. “Het is het schoonste vlees van alle vlezen”, zegt hij tegen OmroepWest. “Een paard is een edel dier dat gras en haver eet. Hij zal nog geen disteltje of paardenbloem pakken. Een paard weet precies wat hij eet. Daarom is het vlees van een paard heel gezond”.
Ook het Voedingscentrum meldt dat paardenvlees geen gevaar is voor de gezondheid. “Het is fout dat paardenvlees als rundvlees werd verkocht, maar het eten van paardenvlees is niet schadelijk voor je gezondheid”, meldt het Voedingscentrum op haar website.
IJzer
In Groot-Brittannië is het een groot taboe om het edele dier te eten. De Britse televisiekok Gordon Ramsay kreeg in 2007 daarom ook een storm van kritiek over zich heen, toen hij pleitte voor de consumptie van paardenvlees. “Het bevat veel ijzer, veel omega-3 vetzuren en de helft van het vet van rundvlees”, aldus Ramsay.
Nieuwsgierigheid
Het paardenvleesschandaal heeft kennelijk nieuwsgierigheid en eetlust opgewekt. In Groot-Brittannië wordt de afgelopen tijd veel meer paardenvlees verkocht dan voor het schandaal. Mensen blijken door de ophef erg nieuwsgierig naar paardenvlees. Van de mensen in Nederland die geen paardenvlees hebben gegeten, is slechts 11 procent van plan het te gaan eten. Dat blijkt een peiling van Maurice de Hond,in opdracht van NU.nl. Van de ondervraagden vindt 81 procent het geen moreel bezwaar om paardenvlees te eten. En 90 procent vindt het geen probleem als het verkrijgbaar is in de supermarkt. Maar het moet dan wel eerlijk worden vermeld.