Kinderen kopiëren rookgedrag ouders

0
637

 

Jonge kinderen kopiëren het rookgedrag van hun ouders. Kinderen met rokende ouders spelen eerder met nepsigaretten dan kinderen zonder rokende ouders. Dat stellen onderzoekers vast van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De onderzoekers ondervroegen in totaal honderd kinderen in de groepen 1 tot en met 3 van een basisschool. Nadat de kinderen een aantal vragen hadden beantwoord, lieten de wetenschappers de kinderen in een speelhoek spelen met een kinderkeukentje, een eethoek, speelgoed en een pakje namaaksigaretten. Aan de kinderen werd gevraagd om te spelen alsof ze volwassen zijn en gaan eten.

De kinderen met rokende ouders speelden drie keer zo vaak met de nepsigaretten dan de kinderen van niet rokende ouders.

Onderzoekster Rebecca de Leeuw zegt dat zelfs op jonge leeftijd kinderen van rokende ouders al de avondmaaltijd lijken te associëren met het roken van een sigaret.

Het is niet nieuw dat kinderen van rokende ouders sneller positieve ideeën ontwikkelen over roken. Wel is het nieuw dat dit al gebeurt bij kinderen van vier à vijf jaar oud.

Volgens de Leeuw moeten ouders van jonge kinderen gewaarschuwd worden voor de mogelijke gevolgen van hun rookgedrag. Dus ook wanneer het gaat om de jaren voor kinderen zelf kunnen gaan beginnen met roken.

Bron: Nu.nl

Relevante artikelen om verder te lezen:
Voordelen van stoppen met roken
Stoppen met roken en kilo’s aankomen
Stoppen met roken verbetert je concentratie