Kleur meergranenbrood zegt niets over vezels en gezondheid

0
843

De kleur van meergranenbrood zegt niets over de hoeveelheid voedingsvezels, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. De term ‘meergranen’ suggereert dat er veel vezels in het brood zitten, maar dat is alleen het geval als het brood gemaakt is van volkorenmeel. Wie zeker wil zijn van een boterham met veel gezonde voedingsvezels, kan het best kiezen voor volkorenbrood in plaats van meergranenbrood.

De kleur van meergranenbrood zegt niets
over de hoeveelheid voedingsvezels, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse
Consumentenbond. De term ‘meergranen’ suggereert dat er veel vezels in het
brood zitten, maar dat is alleen het geval als het brood gemaakt is van
volkorenmeel. Wie zeker wil zijn van een boterham met veel gezonde
voedingsvezels, kan het best kiezen voor volkorenbrood in plaats van
meergranenbrood.

De consumentenbond onderzocht 23 meergranenbroden. De kleur van het
brood biedt totaal geen houvast. Sommige fabrikanten wekken de indruk dat hun
brood veel vezels bevat door het donker te kleuren met mout. Dat is gekiemde
tarwe, gerst of rogge. Gebrand, gesneden of gemalen wordt het in tientallen
variaties verkocht om brood en gebak op smaak te brengen – en te kleuren.
Volkorenbrood is gemaakt van louter tarwe. Meergranenbrood
kan daarnaast verschillende graansoorten bevatten zoals rogge, gierst, haver,
maïs, gerst en spelt. Daarnaast worden aan meergranenbrood vaak
zonnebloempitten, lijnzaad of sesamzaadjes toegevoegd. Hierdoor heeft
meergranenbrood meer smaakvariaties dan volkorenbrood.

Een meergranenbrood is niet per definitie gezonder of
ongezonder dan een volkorenbrood. De voedingswaarde van een brood hangt af van
de hoeveelheid vezels (hoe hoger hoe beter) en de hoeveelheid zout (hoe minder
hoe beter). Uit cijfers van het Voorlichtingsbureau Brood blijkt dat een
volkorenbrood gemiddeld tussen de 6 (zuurdesem) en 6,8 gram voedingsvezels
bevat per 100 gram
brood. Bij meergranebrood ligt dat gemiddelde tussen de 5 gram (donker brood gemaakt
van bloem) en 7,3 gram
(van donker meel).

Bron: gezondheid.be