Koffie maakt je niet wakker

0
1131

 

Drink je in de ochtend koffie om wakker te worden? Het helpt weinig. Volgens onderzoekers van de Bristol University stimuleert cafeïne de hersenen niet en houdt het mensen niet langer wakker.

Wetenschappers onderzochten 379 koffiedrinkers. Zij kregen zestien uur lang geen koffie. Vervolgens kreeg een deel van de groep een pilletje met cafeïne. De andere groep kreeg een placebo. Daarna werd op een computer de alertheid, het concentratievermogen en de geheugen van de deelnemers getest.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er geen beduidend verschil te zien was tussen beide groepen. De wetenschappers verklaren dat het idee dat koffie je wakker maakt tussen de oren zit. Het feit dat zware koffiedrinkers ’s ochtends na het drinken van de eerste kop koffie een betere alertheid ondervinden heeft volgens de wetenschappers meer te maken met een verslaving. Tijdens de nacht moet het lichaam ontwennen aan de cafeïne. Dat kan leiden tot vermoeidheid. Cafeïne is de volgende ochtend weer nodig om normaal te kunnen functioneren na een koffieloze nacht.