Kwaaltjes waar vrouwen zich voor schamen

0
637

 

Sommige kwaaltjes deel je niet graag met anderen. Dat is heel begrijpelijk. Toch hoef je je nergens voor je schamen, het blijkt namelijk dat heel veel andere vrouwen er ook last van hebben. Daarnaast, het is zelfs goed om sommige kwaaltjes wel te delen, in het bijzonder met je huisarts, zodat er mogelijk wat aan gedaan kan worden. Te lang wachten met een bezoek aan je huisarts kan het zelfs verergeren. Genoeg reden om de belangrijkste beschamende kwaaltjes onder de aandacht te brengen.

Urineverlies

Miljoenen vrouwen hebben problemen met de controle over hun blaas. Toch schamen ze zich erover en denken ze dat ze de enigen zijn. Niet dus. Het treft niet enkele oudere vrouwen: één op drie vrouwen die er last van heeft is jonger dan 35. Ook in de perimenstruele jaren is urineverlies niet ongewoon. Het kan ook een gevolg zijn van zwakke plasspieren, een onderliggende ziekte of een neveneffect van medicatie.

Urine verliezen of ‘lekken’ is niet leuk en zeker niet handig. Het goede nieuws is dat er verschillende behandelingen bestaan die inspelen op het specifieke probleem. Minder drinken uit hoop dat het dan niet meer voorkomt, lijkt logisch maar het is geen goede oplossing. Het kan het probleem zelfs verergeren.

Maar zelfs tegen hun dokter zwijgen de meeste vrouwen, uit schaamte of uit angst. Een dokter heeft echter wel meer gezien dan wat urineverlies, en belangrijker, hij of zij kan je helpen naar een oplossing. Hoe sneller je er bij bent, hoe beter. Daarom: durf aankaarten dat je urine verliest bij je dokter.

Winderigheid

Iedereen doet het, maar niemand komt er graag voor uit. Het is meestal een gevolg van de voeding, en niet enkel bonen of uien kunnen het veroorzaken. Ook te veel lucht inslikken (zoals bij het drinken door een rietje), zuivel en vezelrijke voeding kunnen winderigheid veroorzaken.

Is het abnormaal veel of ruikt het vreselijk, ga dan eens langs bij de dokter. Aan de basis zou een gevoeligheid of allergie voor bepaalde voeding kunnen liggen. Schrap niet op eigen houtje voeding omdat je denkt dat je allergisch bent, dit kan je ernstige voedingstekorten opleveren! Winderigheid is voor de rest niet schadelijk.

Geïrriteerd darmsyndroom

Dit syndroom laat zich merken door pijn in de onderbuik, een oncomfortabel gevoel en een verandering van de darmpatronen. Soms worden de darmen minder actief, soms net meer, wat net constipatie of diarree kan veroorzaken. Ongeveer tien tot 15 procent van de bevolking zou er aan lijden, en vooral vrouwen worden getroffen.

Overmatig zweten

Handpalmen, oksels, knieën, voorhoofd, rug: sommige vrouwen zweten veel. Ga zeker in extreme gevallen zeker langs bij een dokter om te bekijken of een permanente oplossing, zoals botox, een oplossing zou kunnen zijn. Onthou dat ook overmatige zweten verschillende oorzaken kan hebben, en dat die verschillende oplossingen hebben.

Vaginale geur

Als je vagina een vreemde geur heeft, kan dit wijzen op een infectie, maar daar is het niet noodzakelijk een schimmelinfectie. Veel vrouwen grijpen naar vrij verkrijgbare antischimmelzalf, maar die helpt dus niet noodzakelijk. Blijft de geur, dan stap je best naar je dokter. Wacht niet te lang, infecties moeten tijdig behandeld worden.

Laag libido

Een verminderde zin in seks, dat is misschien wel iets dat vrouwen wél met hun vriendinnen bespreken, maar niet met hun dokter. Nochtans kunnen een boel oorzaken aan de basis liggen, zoals psychologische problemen, biologische onevenwichten of sociale problemen. Deze problemen aanpakken is niet alleen goed voor je seksleven, maar in de eerste plaats vooral voor jezelf.

Bron: Goedgevoel.be