Laatste informatie over de Mexicaanse griep

0
1032

Sinds half oktober vorig jaar tot en met dinsdag 4 januari zijn er volgens het RIVM 43 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege de Mexicaanse griep. In december 2010 zijn twee kinderen overleden aan de Mexicaanse griep en woensdag 5 januari werd opnieuw een sterfgeval bekend gemaakt.

Sinds half oktober vorig jaar tot en met dinsdag 4 januari zijn er volgens het RIVM 43 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege de Mexicaanse griep.

In december 2010 zijn twee kinderen overleden aan de Mexicaanse griep en woensdag 5 januari werd opnieuw een sterfgeval bekend gemaakt. Deze keer ging het om een volwassene van 34 jaar, die al ernstig ziek was. Hoe zorgelijk is dit?

Volgens het RIVM is er geen reden om bang te zijn dat de Mexicaanse griep terugkeert in dezelfde omvang als vorig jaar. In Nederland circuleren op dit moment twee typen griepvirussen. Het gaat nu om het griepvirus A(H1N1) 2009 (bekend als Mexicaanse griep) en om een type B griepvirus.

In het jaar 2009 was er sprake van een bijzondere situatie, omdat er een nieuw griepvirus circuleerde dat fundamenteel afweek van de bekende griepvirussen. Daarom kreeg dit type griep een eigen naam, de Mexicaanse griep. Dit jaar wordt de Mexicaanse griep gezien als een seizoensgriepvirus.

Hoe kan ik Mexicaanse griep krijgen?
Het virus zit vooral in speeksel, snot en slijm. Door praten, hoesten, niesen, intiem contact of via je handen kan het virus zich verspreiden. Uiteindelijk belandt het virus in je luchtwegen.

Is de Mexicaanse griep erger dan een gewone griep?
Voor het overgrote deel van de mensen is de Mexicaanse griep ongeveer hetzelfde als de gewone griep. Het is zelfs zo dat je over het algemeen minder lang last hebt van de Mexicaanse griep dan een gewone griep. Het probleem is dat de Mexicaanse griep voor een heel klein deel van de mensen levensbedreigend kan zijn. De Mexicaanse griep leidt tot benauwdheid wat voor sommige mensen zeer gevaarlijk kan zijn.

Overlijden vooral jonge, gezonde mensen aan de Mexicaanse griep?
Nee, ook aan de gewone seizoensgriep overlijden elk jaar mensen die niet tot de risicogroepen behoren.

Moet ik contact opnemen met de dokter?
Mocht je ziek zijn, neem dan contact op met je huisarts. Zit je niet in de risicogroep (kinderen jonger dan 2 jaar, zwangere vrouwen in het derde trimester en mensen met een chronische ziekte of aandoening ) dan is het volgens de nieuwe richtlijnen niet nodig om je huisarts te bellen. Ga niet bij de dokter langs. Doe dit wel bij hoge koorts en ademhalingsproblemen.

Hoe lang is de Mexicaanse griep besmettelijk?
Je bent ongeveer een week nadat je ziekteverschijnselen hebt besmettelijk.

Hoe kan ik de Mexicaanse griep voorkomen?
Bekijk hier een aantal voorzorgsmaatregelen om de kans op besmetting met het griepvirus te verkleinen.

Bron: RIVM