Lange tijd zitten verhoogt risico op diabetes, hartziekten en overlijden

0
993

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Leicester toont aan dat je meer kans loopt op diabetes, hartziekten en vroegtijdig overlijden als je lange perioden zittend doorbrengt. Zelfs sporten na het werk lijkt geen verschil te maken.

Veel mensen brengen een groot deel van de dag zittend door. Als kind zit je in de schoolbanken, als student moet je hoorcolleges uitzitten en ook met een kantoorbaan zul je weinig beweging krijgen overdag. Het gebrek aan beweging kun je proberen in te halen door na kantoortijden te gaan sporten of op de fiets naar het werk te gaan. Maar een nieuw onderzoek van de Universiteit van Leicester toont aan dat deze oplossing het gevaar van lang zitten voor de gezondheid niet compleet wegneemt. De onderzoekers concludeerden dat je meer kans loopt op diabetes, hartziekten en vroegtijdig overlijden als je lange perioden zittend doorbrengt.

Onderzoek zitten en gezondheid

In het onderzoek, dat begeleid werd door Emma Wilmot van de Universiteit van Leicester, werden de resultaten van 18 verschillende studies vergeleken. In totaal waren er gegevens over 794.577 deelnemers. De conclusies van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vaktijdschrift Diabetologia.

Risico dagelijks veel zitten

Het onderzoek toont aan dat mensen die op een dag lange tijd aaneengesloten zitten een tot wel twee keer hoger risico lopen op diabetes, hartziekten en een vroegtijdige dood. Het verband tussen diabetes en veel zitten was het duidelijkst. Opmerkelijk genoeg waren deze resultaten onafhankelijk van de hoeveelheid beweging die elke individuele deelnemer kreeg op een dag. Dit suggereert dat zelfs mensen die aan de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse beweging komen nog gezondheidsrisico’s lopen door langere tijd te zitten.

Emma Wilmot zei dat de gemiddelde volwassene 50 tot 70 procent van zijn tijd zittend doorbrengt. Om de tijd dat je zit te verkorten en zo minder gezondheidsrisico te lopen, stelt zij voor om tijdens je lunch een stukje te gaan wandelen, en af en toe staand te werken, zoals bijvoorbeeld bij een vergadering.

Bron: Sciencedaily