Last van een verstopte neus?

0
770

Griep, keelpijn of een verstopte neus. Veel mensen hebben er in de koude wintermaanden wel eens last van. Maar hoe krijg je een verstopte neus en nog belangrijker: hoe kom je er af? Een verstopte neus ontstaat doordat de membranen van je neus opzwellen.

Griep, keelpijn of een verstopte neus. Veel mensen hebben er in de koude wintermaanden wel eens last van. Maar hoe krijg je een verstopte neus en nog belangrijker: hoe kom je er af?

Een verstopte neus ontstaat doordat de membranen van je neus opzwellen. Dit is vaak het gevolg van een verkoudheid, allergie, griep of een ontsteking van je holtes. Het is niet alleen heel vervelend, het kan ook nog eens verschillende bijwerkingen veroorzaken, zoals benauwdheid, een pijnlijke keel en een kapotte neus.

Klachten verstopte neus
Een verstopte neus komt vaak voor. De neus raakt verstopt door de grote productie van slijm en zwelling van het slijmvlies.

Ademen door je neus lukt niet meer. Je kan alleen maar ademen door je mond. Dit is niet heel gezond, omdat de lucht niet meer wordt gezuiverd van bacteriën.

Het is dus belangrijk dat de verstopte neus weer opent en het slijm oplost.

Een verstopte neus verhelpen
Eerst is het belangrijk om de oorzaak van je verkoudheid te achterhalen. Als je chronisch last hebt van een verstopte neus en je hebt geen andere griep- of verkoudheidsklachten, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een allergie. Heb je gewoon last van een verstopte neus, dan kun je de volgende dingen verlichting bieden.

Stomen
Stomen en een saunabezoek kunnen helpen bij een verstopte neus. Maar ook thee, bouillon of kippensoep kan verlichting geven.

Ventileer je huis
Daarnaast is voldoende luchtvochtigheid in huis belangrijk om de klachten te verminderen. Lees ook het artikel ‘Ventileer je huis, voorkom een chronische verkoudheid’.

Infectie
Heb je een infectie? Doe dan vooral rustig aan en geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Neuspleisters
Neuspleisters maken je neusgaten wijder, waardoor je gemakkelijker kunt ademhalen. Ze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Neussprays
Er zijn verschillende soorten neusspray en neusdruppels verkrijgbaar. Ze verhelpen de verstopping doordat ze de bloedvaatjes in je neus laten krimpen. Houd er rekening mee dat je sommige neussprays en druppels maar een paar dagen achterelkaar mag gebruiken. Een neusspray die je langere tijd kunt gebruiken en ook geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven is Otrivin Zoutoplossing Plus.

Otrivin