Last van huisstofmijt in de herfst

0
739

Nu het volop herfst is hebben veel mensen last van vervelende klachten zoals een loopneus of een verstopte neus, jeukende ogen, droge keel, prikkelhoest of vermoeidheid. Logisch, in de herfst en de winter liggen een verkoudheid of een griep weer op de loer.

Nu het volop herfst is hebben veel mensen last van vervelende klachten zoals een loopneus of een verstopte neus, jeukende ogen, droge keel, prikkelhoest of vermoeidheid. Logisch, in de herfst en de winter liggen een verkoudheid of een griep weer op de loer. Nieuwe virussen verspreiden zich immers sneller door de kou en de verminderde weerstand.

Maar heb je wel echt last van een verkoudheid? Misschien is een allergie voor huisstofmijt wel de oorzaak van de vervelende klachten. Veel mensen weten namelijk niet dat ze allergisch zijn voor huisstofmijt.

Huisstofmijt in de herfst

De huisstofmijt zorgt er vooral in de herfst voor dat mensen last krijgen van een loopneus, verstopte neus, een prikkelhoest of jeukende ogen. Dit komt door de hoge luchtvochtigheidsgraad in huis. De huisstofmijt is dol op vocht.

De huisstofmijt is een minuscule diertje dat met het blote oog nauwelijks zichtbaar is. Bij een luchtvochtigheidsgraad boven de 55 procent gedijt hij het best en kan hij zich vermenigvuldigen. Hij voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren. Daarom zijn ze vooral in matrassen, kussens en gestoffeerd meubilair te vinden. Maar ook op vochtige muren en op vloerbedekking.

Klachten

De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de boosdoeners. Zij veroorzaken de allergie. Deze uitwerpselen zweven rond in huis en ademen we na uitdroging in. Vervolgens komen deze stofdeeltjes in onze keelholte, bronchiën en longen terecht. Ben je hier allergisch voor, dan krijg je last van klachten zoals een verstopte neus of een prikkelhoest.

Huisstofmijt bestrijden

Om van je klachten af te komen moet je de beestjes te lijf gaan. Bekijk de volgende tips:

-Zorg dat de slaapkamer koel en droog blijft.

-Was het beddengoed elke week op 60 graden.

-Er zijn speciale hoezen te koop voor matrassen en kussens waar de huisstofmijt niet doorheen kan.

Lucht regelmatig de kamers in huis. Twee keer per dag goed luchten is voldoende.

-Schaf eventueel een vochtvreter aan.

-Zorg ervoor dat je een synthetisch dekbed en kussen hebt. Dus geen dons.

-Laat de was buiten drogen of kies een droger met een afvoer naar buiten.

-Was je gordijnen jaarlijks.

-Planten in de slaapkamer zorgen voor extra stof.

-Kies bij de inrichting van het huis voor makkelijk schoon te maken oppervlakken. Textiel is moeilijker schoon te maken en houdt meer stof vast.